Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rouška na obličeji při cvičení je stejně účinná, jako kdybych použil rybářskou síť, zuří provozovatel posilovny

Brněnská fitness centra a sportoviště se ve čtvrtek opět v rámci rozvolňování protiepidemických opatření otevřela veřejnosti. Vláda však povolila otevření pouze za dodržování přísných pravidel. Nejbanálnější z nich je podle zástupců vybraných posiloven právě nutnost cvičení s rouškou. Roušky jsou zásadní problém, protože s sebou přinášejí velká zdravotní rizika, stěžují si.

Rouška při cvičení neznamená bezpečí, ale naopak

Posilovny i další sportoviště se proti nařízení vlády cvičit s rouškou bouří. Vláda chce tak uchránit cvičící před možnou nákazou koronavirem. Česká komora fitness i vedoucí posiloven si ovšem stojí za tím, že je nařízení naprosto nesmyslné a cvičícím přináší spíše zdravotní rizika než ochranu. „Nabízíme lekci cvičení v roušce zdarma pro celý poradní tým vlády. Rychle by pochopil, že toto nařízení je absolutně nesmyslné. Pro cvičící to neznamená bezpečí, ale naopak – nejen obrovský diskomfort, ale především zdravotní rizika,” reagovala na nařízení Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness.

„Nesouhlasíme s vládou. Roušky brání dostatečnému dýchaní. Pokud jsou vlhké, tak jsou zdravotně nebezpečné. Běžná rouška má účinnost asi 3 desetiny procenta na průnik viru. Všichni by museli mít respirátory, nejlépe úrovně FFP3. Velikost viru je jedna milióntina milimetru. Rouška na obličeji je stejně účinná, jak kdybych použil rybářskou síť,“ přidal se zástupce Fitness Blue Gym Igor Ryšavý. 

Největší problém s rouškami je hlavně při kardiových cvičeních. U těch se cvičící zadýchá nejvíce, a rouška mu tím bude bránit ve správném dýchání. Může se tedy stát, že člověk zkolabuje. "Snížili jsme kapacitu sálových lekcí, ale kvůli rouškám budeme muset některé i zrušit, například jumping. Ani lektoři ani účastníci to totiž neudýchají," uvedla provozovatelka centra Mamagym Zuzana Soukupová. Česká komora fitness už vládu požádala, aby fitness centra dostaly, co se nošení roušek týče, výjimky. Zatím ovšem bez odpovědi.

Na všech sportovištích platí mimo jiné také pravidlo jednoho klienta na 15 metrů čtverečních provozní plochy a skupinové fitness lekce musí probíhat v režimu 9+1, tedy devět cvičících a jeden instruktor. „Kombinace roušky a 15 metrů na klienta nebude finančně stačit na provoz, natož na dohánění ztrát,“ uvedl Ryšavý.

Sportoviště kvůli povinným rouškám přicházejí o klienty

Lidé se kvůli rouškám při cvičení posilovnám, i přes znovuotevření, raději vyhýbají. „Na otevření posiloven jsem se opravdu těšila, pohyb je pro tělo a imunitu velmi důležitý, a to obzvláště v tomto chřipkovém a koronavirovém období. Ovšem nehodlám si nějak zdravotně ublížit kvůli tomuto nesmyslnému nařízení, proto si raději počkám na úplné uvolnění. Členové vlády pravděpodobně nikdy necvičili, když ze sebe dokážou vyplodit tuto banalitu,“ stěžovala si návštěvnice brněnského fitness centra FitInn, Adriana Kněžínková. 

Na jaře podle provozovatelů fitness center roušky při cvičení způsobily pouze 30% návštěvnosti. Takovým tempem nemají sportoviště šanci dohnat ztráty způsobené nedávným uzavřením. „Pokud by se od začátku roku 2021 dařilo, tak budeme dohánět finanční ztráty asi 3 až 4 roky. Stát měl podnikatelům kompenzovat tržby, nikoliv jen malou část nákladů. Tržby kompenzují například v Rakousku. Nebudeme mít na opravy, investice, rozvoj společnosti a tak dále. Středně velké fitcentrum může mít za rok 2020 propad v tržbách cca 2 miliony korun. V mnoha případech se ztráty nedoženou nikdy,“ uzavřel Ryšavý.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto istockphoto.com

Štítky Fitness centra, Česká komora fitness, Fitness Blue Gym, MamaGym, koronavirus, rouška, posilovna, fitness, Jana Havrdová, FITINN, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rouška na obličeji při cvičení je stejně účinná, jako kdybych použil rybářskou síť, zuří provozovatel posilovny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.