Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plnění opatření bude komplikací pro malé i velké obchody, shodují se provozovatelé

Naplnění nových opatření podle představeného modelu uvolňování bude komplikací pro malé i velké prodejny s potravinami, navíc v předvánočním období. Obchody s potravinami nejsou místem zvýšeného rizika nákazy, navíc jejich provozovatelé investují významné částky do hygienických a bezpečnostních opatření. Novinářům to sdělili předseda Asociace českého tradičního obchodu Pavel Březina a ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

V České republice jsou podle Březiny pravděpodobně tisíce jednomístných prodejen. „Nedokážu si absolutně představit, jak jedna paní prodavačka naplňuje všechna nařízení daná pro maloobchod, především řízení počtu zákazníků," uvedl. Nákupy v malých regionálních prodejnách kvůli aktuálním opatřením přitom v současné době vyhledává více lidí a nakupují v nich větší množství zboží než obvykle. Na rozdíl od jarní vlny pandemie se jejich personál musí vypořádávat s vysokou agresivitou lidí, kteří nechtějí dodržovat vládní nařízení.

U velkých obchodů, které mají i pracovníky ochranky, by se podle Březiny mohlo zdát, že naplnění opatření bude snazší. Praxe je podle něj ale mnohem složitější, v předvánočním období navíc extrémně vyhrocená, řekl dále.

Podle Marečka by bylo vhodné, aby opatření vláda konzultovala se zástupci obchodníků. Zákaz nedělního prodeje a zkrácení prodejní doby v týdnu podle něj vedly ke kumulaci lidí. Pokud se bude muset regulovat počet lidí, až pětina z nich si vůbec nenakoupí, další budou čekat ve frontách. Vychází přitom z propočtů za jednotlivé prodejny na základě údajů z loňska, kdy ale nebylo zavřeno v neděli a obchody mohly fungovat déle než do 19:59. Někde se podle něj provozní doba prodlužovala až do 23:00.

„Investujeme desítky milionů korun měsíčně do sanitací a dezinfekcí a ochrany zákazníků i zaměstnanců. Opatření vlády by měla naši snahu zásobovat obyvatelstvo potravinami bezpečnou formou podporovat," dodal Mareček.

Podle modelu uvolňování v pěti stupních pohotovosti bude v maloobchodě platit omezení počtu lidí na 15 metrů čtverečních. Ve třetím a čtvrtém stupni rizika budou moci být otevřeny jen vybrané obchody a výdejny zboží.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky trh, koronavirus, vláda, obchod, jídlo, Česko, Pavel Březina, Albert Česká republika, Březiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plnění opatření bude komplikací pro malé i velké obchody, shodují se provozovatelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.