Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brněnské děti ze sociálně vyloučených lokalit nemají počítače pro online výuku. Radní žádájí o pomoc firmy i veřejnost

Vláda zavřela kvůli probíhající pandemii koronaviru školy a výuka se tak přesunula do online prostředí. Řada brněnských dětí zejména ze sociálně vyloučených lokalit však nemá možnost plnit si úkoly a sledovat výuku. Jejich rodiny totiž nemají dostatečné finanční prostředky na to, aby dětem pořídily potřebnou elektroniku. Brněnští radní tak žádají o pomoc jedince i firmy.

Podle neziskových organizací pracujících s dětmi ze sociálně slabých rodin a vyloučených lokalit je v Brně zhruba padesát žáků základních škol, kteří nemají počítač a nemohou se tak připojit k distančnímu vzdělávání. Náměstek primátorky Petr Hladík společně s radním pro školství a sport Jaroslavem Suchým se rozhodli požádat o pomoc firmy i veřejnost. 

Bez pomoci není online výuka malých dětí možná, říkají učitelé. Rodiče tak doma jedou na plné obrátky

V úterý vláda vyhlásila nová opatření v rámci boje proti koronaviru. Mezi tato vládní nařízení patří mimo jiné také omezení prezenční výuky prvního stupně základních škol. S tímto rozhodnutím bohužel přichází také mnoho komplikací. Když děti...

„Jsme v kontaktu s neziskovými organizacemi, které nám sdělily, že aktuálně chybí dětem z vyloučených lokalit nebo sociálně slabých rodin 45 počítačů. Lidé, a především firmy výpočetní techniku často mění, a to i přesto, že je stále funkční," uvedl náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Stačí staré, ale funkční notebooky

Město se proto rozhodlo oslovit firmy i veřejnost o darování funkčních notebooků, které již nepotřebují nebo nechtějí. „Pro distanční vzdělávání nemusí jít o žádnou technickou novinku, úplně stačí, když bude mít počítač funkční webovou kameru, funkční port na sluchátka a mikrofon, a také nainstalovaný operační systém,“ upřesnil náměstek brněnské primátorky Petr Hladík.

Notebooky mohou lidé nosit přímo radním na sekretariát na Dominikánském náměstí 1. „Informace o chybějících noteboocích máme od šesti neziskových organizací. Čtyři z nich se přímo podílí i na doučování dětí z vyloučených lokalit. Chceme, aby i v těchto dnech mělo každé brněnské dítě přístup k základnímu vzdělání. Hledáme výhradně notebooky, jelikož řada těchto dětí žije ve velmi malých prostorových podmínkách,“ dodal Suchý. 

Chybí nám interakce a pozornost u studentů, reagují učitelé na online výuku

Pro pedagogy a studenty brněnských univerzit je online výuka náročnější než prezenční. Učitelům chybí zpětná vazba a studenti těžko udržují pozornost. U menších žáků základních škol musí být přítomni i rodiče. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky děti, online výuka, počítače, sbírka, magistrát, počítač, pandemie covidu-19, rodina, Petr Hladík, nezisková organizace, Jaroslav Suchý, Brno, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské děti ze sociálně vyloučených lokalit nemají počítače pro online výuku. Radní žádájí o pomoc firmy i veřejnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.