Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Hasiči stále bojují s následky deště. Povodí Moravy hlásí na osmi místech třetí stupeň povodňové aktivity

Jihomoravští hasiči bojují už od úterní noci s následky vytrvalého deště. Ke čtvrtečnímu ránu evidují už 90 výjezdů. Povodí Moravy hlásí na osmi místech třetí stupeň povodňové aktivit. Horní toky už postupně kulminovaly, čeká se vzestup v dolních částech. Povodí Moravy zasahuje do pěti krajů, Olomouckého, Zlínského, Jihomoravského, Pardubického a Moravskoslezského.

Od úterního večera do dnešního rána evidují hasiči téměř 90 událostí v souvislosti s deštěm. „Nejčastěji jde o čerpání vody ze zatopených sklepů nebo jiných prostor, odstraňování popadaných stromů a odstraňování jiných nebezpečných stavů (čištění koryt potoků, uvolňování náhonů a stavidel od naplavenin, preventivní ukládání pytlů v ohrožených oblastech apod.)," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Průtoky Svratky, Bečvy a Moravy naštěstí klesají

Ačkoliv vytrvalý déšť ustal, jeho následky stále trvají. Třetí povodňový stupeň eviduje povodí na osmi profilech na řekách Morava, Třebůvka, Bečva, Romže a Svratka. Druhý stupeň je na 21 profilech, a to na tocích Morava, Třebůvka, Jevíčka, Rožnovská Bečva, Bystřička, Stanovnice, Romže, Hloučela, Svratka, Svitava, Bělá a Dyje.

„Spolu s ustávajícím deštěm horní toky postupně kulminovaly. Vzhledem k velké nasycenosti docházelo vlivem i slabších srážek k vzestupu hladin. Průtoky v nejvíce zasažených oblastech na horním toku Bečvy, v horním povodí Svratky a Moravy jsou již na poklesu, případně vyrovnané. Vlivem dotoku je stále na mírném vzestupu Morava a Svratka v dolních částech toku," uvedl mluvčí PMO Petr Chmelař.

Vodohospodáři zvýšili průtok nádrží

Povodňové průtoky zachytily vodní nádrže. Hladiny na většině nádrží podle mluvčího stoupají, případně jsou setrvalé. Po opadnutí povodňových průtoků ve Svratce, Dyji a Svitavě povodí odtoky z nádrží nad nimi zvýší, aby se v nich uvolnil zásobní prostor, a to pro případ zachycení zvýšených průtoků v případě dalších dešťů. Vodohospodáři z tohoto důvodu zvýšili i odtok z novomlýnských nádrží.

„V Dyji pod Novými Mlýny jsou proto řízené neškodné odtoky s dosažením i druhého stupně povodňové aktivity, které nezpůsobují povodňové škody. O zvýšení odtoku byly informovány dotčené obce a povodňové orgány," uvedl mluvčí.

Na jižní Moravě ve Strážnici a níže po toku vodohospodáři sledují hladinu vody v korytě Moravy. „V případě pokračujících srážek a výrazného nárůstu průtoků budeme připravení pustit stavidlovými objekty vodu do obory Soutok tak, aby došlo k odlehčení průtoků v Moravě," uvedl Chmelař.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky hasiči, déšť, povodňový stupeň, Morava, dyje, strážnice, Povodí Moravy (státní podnik), horní tok, Svratka, Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Pardubický kraj, nádrž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Hasiči stále bojují s následky deště. Povodí Moravy hlásí na osmi místech třetí stupeň povodňové aktivity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.