Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nevíme jestli přežijeme, uzavření na jaře nám vyčerpalo finance. Další uzavření už je devastační, ozývá se z brněnských podniků

Dnešním dnem začaly kvůli koronavirové epidemii platit nová opatření. Musely se zavřít všechny hospody, bary a kluby. Restaurace mohou fungovat jen přes výdejní okénka do osmi hodin večer. Opatření by měla platit do konce nouzového stavu.

Hop sem, hop tam

Ještě minulý týden mohly podniky fungovat do 20 hodin. Už tato situace byla pro podniky velmi ztrátová. Magistrát města Brna kvůli omezené provozní době dokonce prodloužil období zahrádek do konce října. Dnes je situace jiná, podniky zavřely úplně nebo fungují přes výdejové okénko.

„Město nám povolili zahrádku o měsíc déle, ale nijak to nepomohlo, protože počasí nám nepřálo. Další nepříjemnost byla, když nám zkrátili provozní dobu z desíti do osmi hodin a tím držby ještě vice klesly,“ sděluje provozovatel restaurace U Dřevěného vlka David Ďurkech.

Ode dneška zavírají školy i restaurace. Prymula se v projevu omluvil a oznámil otevření škol od listopadu, Plaga to popřel

V Česku kvůli nepříznivému vývoji koronavirové epidemie začínají od dneška platit další zpřísněná opatření. Všechny školy od základních po vysoké přejdou na distanční výuku, výjimku mají třídy pro děti se speciálními potřebami. Uzavřené budou...

Okénko není cesta

Velké množství podniků se krizi snaží přežít a přechází na prodej přes okénko. Podle ohlasů to není žádná výhra, protože i když prodají pár porcí jídel, tržby nebudou tak velké, aby udržely podnik v provozu. Podle zkušeností z léta, lidé nemají ani zájem si chodit pro pivo a radějí zajdou nakoupit do supermarketu. Majitelé podniků tak čekají, jakým způsobem se veřejnost k takovému způsobu prodeje postaví a jestli o to bude zájem.

„V provozovně na Veveří budeme od zítra pokračovat ve výdeji obědů a jídla všeobecně, a to prostřednictvím rozvážkových služeb. K jídlu jsme přidali také čepované pivo do PET lahví. Na Jánské budeme mít každý den otevřené výdejní okénko na prodej čepovaného piva do PET lahví. Tohle je tak jediná cesta, jak co nejvíce zmírnit dopad omezení na naši ekonomiku. Sudy, které jsou již naražené, musíme nejpozději do 2-3 dnů prodat, jinak budou ztráty ještě větší,“ líčí situaci majitel Pivní burzy Jakub Seďa.

Jsme jako resuscitovaný pacient, kterého při odchodu z nemocnice srazí tatrovka, zní z brněnských barů

Skočit si večer po práci na drink. To byla ještě před pár týdny běžná věc. Kvůli novým prodlouženým bezpečnostním opatřením vlády o zavírací době restaurací je tato každodenní záležitost dost komplikovaná. Všechny bary a restaurace v Česku mají...

„My jsme si tím tak nějak počítali a začali jsme se připravovat už minulý týden, snížili jsme sortiment, abychom neměli tolik zásob na skladě. Výdejové okénko nám povolili do 20 hodin a pak musíme zavřít. V máme v plánu fungovat od rána a navařit obědy. Doufám, že pak po 20 hodině s prodejem můžeme pokračovat přes naše kurýry,“ dodává Ďurkech.

Zkušenosti z jara nám pomáhají na podzim

Některé podniky vycházejí ze zkušeností z prvního uzavření. „Nabídku stejně jako na jaře, přesunujeme do on-line prostředí. Nakoupíte na něm potraviny vysoké kvality, převážně od našich dodavatelů, kterým s uzavřením restaurací také vzniká problém. Celý nákup vám přivezeme až ke dveřím. Svůj rozvoz drinků až domů také připravují jednotlivé bary,“ vysvětluje situaci mluvčí Lidi z Baru Michael Lapčík.

Dočkáme se náhrady? 

Vláda také dneska schválila podporu podnikatelům, kteří z důvodu opatření museli omezit nebo zavřít provoz, mohou zažádat o příspěvek na komerční nájem za třetí čtvrtletí. Stát by měl přispět 50 procent z celkového nájemného za toto období. „Obdobná situace jako při první vlně. Nic moc jsem od toho neočekával. Nepokryje to celé náklady na provoz a zaměstnance, které jsou každý měsíc v řádech statisíců," doplňuje k situaci Seďa. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Brno, koronavirus, vládní opatření, podniky, restaurace, jaro, jídlo, pivo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevíme jestli přežijeme, uzavření na jaře nám vyčerpalo finance. Další uzavření už je devastační, ozývá se z brněnských podniků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.