Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jsme jako resuscitovaný pacient, kterého při odchodu z nemocnice srazí tatrovka, zní z brněnských barů

Skočit si večer po práci na drink. To byla ještě před pár týdny běžná věc. Kvůli novým prodlouženým bezpečnostním opatřením vlády o zavírací době restaurací je tato každodenní záležitost dost komplikovaná. Všechny bary a restaurace v Česku mají po 20. hodině zavřeno.

Homeoffice a k tomu drink

Na dveřích restaurací návštěvníci stále nachází cedulky s nápisem „dočasná otevírací doba”. Kvůli pandemii koronaviru museli desítky podniků v Brně pozměnit svůj normální provoz. Mezi ně patří i bar Slast, který rozšířil svůj původní koncept večerního koktejlového baru s vodními dýmkami o denní pracovně-studijní hub. Namísto podvečerních hodin se ve všední dny otevírá už v deset dopoledne a rychlým internetem, relaxační hudbou i světlejším pracovním osvětlením láká k tvoření hodnot.

„Pokud chceme přežít, musíme na aktuální situaci reagovat. Už za normálního stavu se nás část hostů ptala, jestli neplánujeme otevřít Slast i přes den. Nyní je tedy nejvhodnější čas to zkusit,“ říká provozní Slasti Jan Vodička.

 Kreativně na aktuální opatření zareagoval brněnský bar Slast, který se nachází ve sklepení paláce opata žďárského kláštera na Zelném trhu

Podle něj nový koncept cílí například na všechny, kteří se ocitli v home-officovém módu a doma je to už nebaví, freelancery, nebo vysokoškolské studenty, jimž zavřeli posluchárny a z Brna domů za rodiči se jim příliš nechce. Vítáni jsou i hráči PC nebo deskových her.

Novému dennímu pojetí baru se přizpůsobilo i menu. Na svačinu si zde dáte různé varianty slaných koláčů, domácích pomazánek nebo sendvičů. Napít se můžete ovocných freshů či brainhack drinku Osmička, který je běžně k dostání pouze na e-shopu. Samozřejmě zůstává zachována bohatá nabídka vodních dýmek a tabáků. Po 16. hodině pak pokračuje stará dobrá večerní párty.

Prodloužení období zahrádek moc nepomohá

Kvůli zkrácení zavírací doby barů magistrát města Brna povolil prodloužení období zahrádek. “Je to sice vstřícný krok, ale využití zahrádek závisí pouze na počasí, které už většinou v říjnu není zrovna ideální, sdělil jeden z majitelů podniku Malej Velkej Bar Petr Buršík. „Situace v posledních dnech je skutečně nelehká a zavírací doba ve 20 hodin nám velice zkomplikovala život. Tam kde normálně začínáme, musíme nyní končit,” dodal.

Pád tržeb až o 94%

Tržby barů padají dolů čím dál více„Jak situaci prožíváme? Tak asi jako resuscitovaný pacient, kterého při odchodu z nemocnice srazí tatrovka,“ popisuje aktuální situaci majitel highfivebaru Ondřej Šibřina.

„Hostinská činnost nejsou jen restaurace, ale také večerní bary, které se podstatně liší otevírací dobou. U nás je hlavní provoz mezi 22 hodinou a 2 hodinou ranní. Proto každá hodina omezení je pro nás citelná ztráta zhruba 17% tržby. Nevím jestli to vládě nedochází nebo jen před problémem strkají hlavu do písku. Hodně mě rozčilují výroky jako “poměrně malé ztráty” od pana Prymuly a spol. Tržby nám spadly zhruba o 77%. Nechali jsme otevřeno pouze proto, abychom nemuseli propouštět zaměstnance. No a teď nově při zavíračce od 20:00 už nemá smysl ani to. Hodně mě to mrzí, protože máme v baru skvělý tým a chtěl jsem, aby je to bolelo co nejméně, dodává. Počítám s tím, že takto tržba spadne až o 94%," dodává.

Částečná finanční satisfakce od státu nestačí

Sektor gastra stát vždy omezuje jako první výměnou za to, že jiné sektory můžou dál žít. „Mohl zavřít kina, divadla, obchodní domy, zrušit MHD. Ale vybral si gastra a veletrhy. Mám pro to pochopení. Ale když už si vybral nás bylo by fér nám to kompenzovat," sdělil dál Ondřej Šibřina. 

Nejde pouze o omezení otevírací doby. V návaznosti na další omezení se ruší oslavy a firemní večírky, z kterých gastro žije prakticky celý podzim a zimu. „Nám například už 8 firem zrušilo vánoční večírky. Zároveň spoustu gastro podniků dodává své služby na hromadné akce a festivaly. To vše je teď zrušené. My se například účastníme s Punčovým Barem Brněnských Vánoc a zatím jen trnem, co bude," pokračoval. 
 

Dokážete si představit být pět měsíců bez příjmů?

Gastro podniky platí státu daně a platí odvody za zaměstnance. „Stát by za to měl zajistit, aby se takové věci nestávaly (platí chytré epidemiology a vědce, staví nemocnice) a my měli stabilní podmínky k podnikání. Bohužel v tomto nyní stát selhal, a proto si myslím, že byl měl tyto peníze vrátit. Stejně tak jako vy budete žádat vrácení nájemného v bytě, ve kterém se nedá žít. Trvá to už hrozně dlouho. Na jaře to byly 2 měsíce bez příjmů, teď to vypadá spíš tak na 3. Celkem 5 měsíců za rok bez příjmů. Dokážete si představit žít 5 měsíců bez příjmů? Jak složité je v této situaci platit nájem a mít co jíst? To se nám teď přesně děje," uzavřel.

Druhá vlna koronavirové krize, která přinesla vládní omezení otevírací doby barů a restaurací na 20. hodinu, ohrožuje a mění gastronomickou scénu a všichni jen čekají, co bude dál.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Hrivňák, Slast, Highfivebar

Štítky koronavirus, bary, vládní opatření, restaurace, nemocnice, nápoj, Česko, Brno, pandemie covidu-19, Jan Vodička, koronavirová krize, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsme jako resuscitovaný pacient, kterého při odchodu z nemocnice srazí tatrovka, zní z brněnských barů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.