Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Musíme zachránit moravskou gastronomii, vzkazují z Nadačního fondu Signatures of Moravia

Navzdory nelehkým časům vznikl projekt, který si dal za úkol podpořit moravskou gastronomii, zachovat recepty, tradice a know-how pro budoucí generace v regionu historických hranic Moravy.

Celá Morava

Svou pomoc nabízí nadační fond jak fyzickým, tak právnickým osobám regionu Morava. Nejedná se ale o jen Jihomoravský kraj, do historického regionu Morava spadá i kraj Olomoucký a Zlínský, část kraje Moravskoslezského, Pardubického, Jihočeského a kraj Vysočina.

„Pomoct jsme se rozhodly, protože chceme a můžeme. Nadační fond má jasnou misi, a to podporovat moravskou kulturu, historický odkaz, vědu, životní prostředí a ekologii, vzdělání a zemědělství. Každý z těchto oborů se stravováním úzce souvisí, proto se naše první aktivity týkají právě oblasti gastronomie,“ řekla revizorka fondu Barbora Šindelová.

Osobitost zaručena

Projekt zatím pracuje na knize Brno na jazyku – kniha o brněnských restauracích a jejich receptech. Restaurací se v knize objeví třicet a následný výtěžek se rozdělí mezi zúčastněné podniky. „Prvotní výběr jsme dělali my a vybírali jsme ty podniky, které reprezentují Brno nejvíce. Restaurace jsou opravdu různorodé. Nechtěli jsme zařadit podniky, které dělají stejné věci jako ty ostatní. Proto jsou to podniky většinou menší a rodinné. Řetězce jsme do knihy nezapojili,“ dodala další ze zakladatelek fondu Hana Novosadová.

Projekt se snaží podnikům nabídnou ekonomickou a psychickou pomoc. Cílem je, pokud dojde k dalšímu omezení ekonomiky, aby částečně publikace a nadační fond přispěli k tomu, aby nedošlo k odstavení celé řady podniků. „Zatím podpora podniků bude fungovat skrze knihu. Není to o tom, že bychom jim dávali peníze. Jsem dodavatelkou surovin a během opatření jsme se snažili darovat zboží, aby se podnikům snížily náklady a mohly pokračovat dále,“ doplnila iniciátorka vzniku fondu Hanaa Khodabocus.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Mádr, pixabay.com

Štítky fond, Morava, gastronomie, kniha, nadační fond, projekt, Brno, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Musíme zachránit moravskou gastronomii, vzkazují z Nadačního fondu Signatures of Moravia  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.