Navzdory nelehkým časům vznikl projekt, který si dal za úkol podpořit moravskou gastronomii, zachovat recepty, tradice a know-how pro budoucí generace v regionu historických hranic Moravy.
Svou pomoc nabízí nadační fond jak fyzickým, tak právnickým osobám regionu Morava. Nejedná se ale o jen Jihomoravský kraj, do historického regionu Morava spadá i kraj Olomoucký a Zlínský, část kraje Moravskoslezského, Pardubického, Jihočeského a kraj Vysočina.
„Pomoct jsme se rozhodly, protože chceme a můžeme. Nadační fond má jasnou misi, a to podporovat moravskou kulturu, historický odkaz, vědu, životní prostředí a ekologii, vzdělání a zemědělství. Každý z těchto oborů se stravováním úzce souvisí, proto se naše první aktivity týkají právě oblasti gastronomie,“ řekla revizorka fondu Barbora Šindelová.
Projekt zatím pracuje na knize Brno na jazyku – kniha o brněnských restauracích a jejich receptech. Restaurací se v knize objeví třicet a následný výtěžek se rozdělí mezi zúčastněné podniky. „Prvotní výběr jsme dělali my a vybírali jsme ty podniky, které reprezentují Brno nejvíce. Restaurace jsou opravdu různorodé. Nechtěli jsme zařadit podniky, které dělají stejné věci jako ty ostatní. Proto jsou to podniky většinou menší a rodinné. Řetězce jsme do knihy nezapojili,“ dodala další ze zakladatelek fondu Hana Novosadová.
Projekt se snaží podnikům nabídnou ekonomickou a psychickou pomoc. Cílem je, pokud dojde k dalšímu omezení ekonomiky, aby částečně publikace a nadační fond přispěli k tomu, aby nedošlo k odstavení celé řady podniků. „Zatím podpora podniků bude fungovat skrze knihu. Není to o tom, že bychom jim dávali peníze. Jsem dodavatelkou surovin a během opatření jsme se snažili darovat zboží, aby se podnikům snížily náklady a mohly pokračovat dále,“ doplnila iniciátorka vzniku fondu Hanaa Khodabocus.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám