Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Bary a hospody jen do desíti večer, akce maximálně do sta lidí. Prymula plánuje další opatření

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) dnes oznámil, že v následujících dnech zřejmě vláda vydá další omezení v souvislosti s šířením nemoci covid-19. Podle Prymuly půjde pravděpodobně o omezení otevírací doby restaurací a barů, ty by měly zavírat už v deset hodin večer, podle svých slov však nechce zavádět opatření, která by handicapovala ekonomiku.

Hospody do desíti večer, akce do maximálně do sta lidí

Připravované omezení hromadných akcí nebude podle Prymuly plošné. Podle ministra zdravotnictví je pravděpodobné omezení počtu účastníků na 100 osob na venkovních akcích a 50 na vnitřních. Počítá se přitom s výjimkami pro akce, které nejsou tak rizikové. Omezí se akce, kde lidé jedí nebo pijí a nedodržují rozestupy.

Restaurace a bary by podle chystaného omezení měly zavírat ve 22:00 namísto nynějších 24:00. Lidé podle Prymuly ztratili ostražitost. Místa a situace, kdy lidé jedí a pijí přitom podle něj patří k nejrizikovějším.

Prymula zároveň dodal, že nechce zavádět opatření, která by handicapovala ekonomiku, byť jsou jednodušší. Lidé si musí vzít za své, že mají v boji proti epidemii s úřady spolupracovat. Nouzový stav podle něj zatím není nutné vyhlásit. Potřebná opatření se dají vyhlásit i bez něj. Nevyloučil ale, že by si to situace mohla vyžádat za týden nebo za dva.

Nejsem spasitel, budu potřebovat pomoc všech

Ministerstvo podle Prymuly nebude zavírat první stupně základních škol, pokud to bude aspoň trochu možné. Zavírání škol si podle něj nikdo nepřeje, je to citlivé téma. V některých regionech se diskutuje o možnosti distanční výuky na druhých stupních základních škol či na středních školách. Ředitelé by měli podle něj vyhlásit na pátek 25. září volno, aby vznikl čtyřdenní víkend a vznikl čas na útlum epidemie.

„Základním úkolem, který přede mnou teď stojí je stabilizovat stávající epidemickou situaci a oploštit vývoj epidemie. Nejsem spasitel, budu potřebovat pomoc všech," uvedl Prymula. Je třeba podle něj zapomenout na animozity a politické půtky.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je nejdůležitější zabezpečit dostatečné kapacity nemocnic při jakémkoliv vývoji epidemie. Je třeba také zajistit, aby byl každý případ hygieniky trasován do 48 hodin. Pomoci má i systém sebetrasování, který má být zaveden co nejdřív.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, opatření, bary, restaurace, hospody, Roman Prymula, ANO 2011, epidemie, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bary a hospody jen do desíti večer, akce maximálně do sta lidí. Prymula plánuje další opatření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.