Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Se zákazem klecových chovů souhlasí většina populace, poslanci budou návrh zákona projednávat po prázdninách

Tři čtvrtiny Čechů podporují zákaz klecového chovu slepic. Vyplynulo to z červnového průzkumu společnosti PPM Factum. Projednávání novely zákona o týrání zvířat poslanci ale poslanci na schůzi 8. července opět odložili. Poslanci se tak k projednávání novely vrátí po sněmovních prázdninách.

Projednávání novely zákona o týrání zvířat poslanci opět odložili

O zařazení bodu, který se týkal novely zákona o týrání zvířat, která mimo jiné zakazuje klecový chov slepic, na pořad schůze poslanci hlasovali 8. července. K přijetí bodu bylo třeba souhlasu devětašedesáti poslanců. Pro návrh bylo 73 poslanců, jenže poslanec Jiří Bláha (ANO) prohlásil, že tlačítko stiskl omylem a tak se hlasování opakovalo. Jenže v opravném hlasování změnilo svůj názor kromě Bláhy šestnáct dalších poslanců a návrh na projednávání neprošel. K projednávání novely zákona se  tak poslanci dostanou nejdříve v září.

Stoupenci zákazu klecových chovů se nevzdávají, přidal se k nim i fotbalový klub

Dlouhodobou kampaň, jejíž cílem je prosazení zákona o zákazu klecových chovů, vede nezisková organizace OBRAZ – Obránci zvířat. V červnu se již podruhé střídali po dvanácti hodinách dobrovolníci v kleci umístěné na Malostranském náměstí v Praze, aby tak poukázali na nepřijatelné podmínky takto chovaných slepic.

V Rakousku, Německu, Švýcarsku a dalších státech je chov slepic v klecích zakázaný zákonem. 

Zapojili se i celebrity jako herečka Jenovéfa Boková, zpěváci Ben Cristovao a Tomáš Klus. „Jak můžeme snášet slepice v klecích!? Chceme-li, aby nesly, nemůžeme hledět jen na to, co to nese nám. Takové chování v chovech je nelidské a člověk takto smýšlející sám patří do klece. Proto se tam taky nechám zavřít. Kurnik šopa. Do všech stran to klovu, konec klecovému chovu,” uvedl Tomáš Klus důvody, proč se nechal zavřít do klece.

Baník proti klecím

Nově se k organizaci připojil fotbalový klub Baník Ostrava, který na své sociální sítě vypustil video nazvané „Baník proti klecím“, v němž si jeho hráči zahráli role slepic v klecovém chovu. „Pohyb je pro mě naprosto přirozená věc. Neumím si představit, že by mi někdo zakázal se na hřišti volně rozběhnout. Myslím, že by to mělo být pro všechny stejné, jak pro zvířata, tak pro lidi,“ sdělil útočník Baníku Roman Potočný.

Druhý život pro slepice z velkochovu

Hnutí duha naopak se svým projektem Slepice v nouzi pomáhá slepicím z vajíčkových velkochovů adopcí a nabízí  je dále majitelům kvalitních malochovů. „Chceme, aby alespoň tu druhou část svého života prožily slepice tam, kde uvidí slunce, trávu, žížaly, kde se budou moci popelit, běhat po zahradě, kde jim nebude hrozit smrt, pokud zrovna nebudou snášet vajíčka," uvedli zástupci sdružení. 

Značení typu chovu na skořápkách vajec:
Kód 0 – vejce z nosnic v ekologickém bio chovu
Kód 1 – vejce z nosnic ve volném výběhu
Kód 2 – vejce z nosnic v podestýlkovém chovu
Kód 3 – vejce z nosnic v klecovém chovu

Podle průzkumu se zákazem souhlasí většina populace

Jak ukázal průzkum společnosti PPM Factum ze začátku června, se zákazem klecového chovu slepic v Česku souhlasí 78 % Čechů. Jednalo se spíše o mladě lidi a lidi s nejvyššími příjmy. Dále z průzkumu vyplynulo, že naprostá většina Čechů by upřednostnila česká neklecová vejce před klecovými vejci z Polska i v případě, že by ta česká byla dražší. „Dlouhodobě chov slepic v klecích nepodporuju a to tím, že kupuji vajíčka pouze z volného chovu. Není to složité, každé vejce je v dnešní době označeno. Pokud by to takto udělal každý, tak už by dávno chov v klecích neexistoval," řekl Brňan Petr Horák.

Měl by být klecový chov slepic zakázán?

Celkem hlasovalo0 čtenářů

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto OBRAZ - Obránci zvířat

Štítky zákaz klecového chovu slepic, změna legislativy, anketa, vejce, průzkum, týrání zvířat, PPM Factum, Jiří Bláha, Tomáš Klus, ANO 2011, Ben Cristovao, Jenovéfa Boková, Roman Potočný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Se zákazem klecových chovů souhlasí většina populace, poslanci budou návrh zákona projednávat po prázdninách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.