Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Chátrající Arnoldova vila se dočká obnovení. Vznikne v ní kavárna i Centrum dialogu

Umělecká kavárna, otevřená zahrada a Centrum dialogu. To všechno by mělo vzniknout v Arnoldově vile. Objekt významného brněnského stavitele Josefa Arnolda dlouhá léta chátral a teď je v havarijním stavu. Plánovaná rekonstrukce by mu měla vrátit život.

Dosud poslední nerekonstruovaná brněnská vila na svahu nad Lužánkami v Černých Polích by se mohla už brzo dočkat obnovy. Díky novému projektu by se z ní mělo stát zařízení pro výstavy, vzdělávací přednášky, ale zároveň i místo pro setkávání. „Za důležité pokládám, že v budoucnu můžeme vytvořit funkční celek tří vedle sebe stojících vil – Tugendhat, Löw-Beer a právě Arnoldovy vily, kudy bude možné volně procházet z Drobného na Černopolní. Lidé se zde budou moci zastavit na kávu a místo ožije všemožnou kulturní a společenskou náplní,“ řekla místostarostka městské části Brno-sever Miriam Kolářová. Rekonstrukce objektu umožní propojení se zahradami okolních vil. Všechny tři slavné budovy by tak měly být přístupné v rámci zahradního vnitrobloku.

Centrem objektu bude multifunkční místnost, ve které se budou pořádat diskusní setkání a konference pro nejširší veřejnost. Součástí bude umělecká kavárna a otevřená zahrada pro rekreační a uměleckou činnost. „V letních měsících lze využít terasovitou zahradu, kde bude možné trávit volný čas, případně pořádat venkovní koncerty a další speciální programy. V zimě se provoz soustředí do interiéru. Dále budou na místě prostory pro pořádání workshopů a sympozií, společné kreativní dílny a co-workingové kanceláře," nastínil první náměstek primátorky Petr Hladík.

Kavárna, zahrada a Centrum dialogu

V domě by mělo vzniknout Centrum dialogu. Brněnští radní se o jeho účelu bavili s památkáři, muzejníky i spolky. „Cílem je optimálně využít stávající objekt. Kromě zamýšleného artlabu či knihovny zde předpokládáme vznik muzea stavitelství 19. století, včetně proměnných výstav věnovaných osobnostem z českého, židovského a německého etnika,“ popsal Hladík. Do budovy se také přemístí Studijní a dokumentační centrum vily Tugendhat a informační centrum Brněnského architektonického manuálu.

O návrh nové podoby objektu se postarala firma Atelier 99. „Využili jsme ten dům tak, jak je. Pro jeho nový účel nebylo potřeba nic dostavět ani vestavět, kromě hygienického zázemí. Interiér vybíráme takovým způsobem, aby se dal kdykoliv přemístit. Chtěli bychom, aby dům byl v takovém stavu, v jakém ho opouštěla Cecílie Hože před válkou,“ přiblížil hlavní architekt a památkář společnosti Zdeněk Přibyl. Přestože je budova zchátralá, část interiéru se dochovala. „Kliky na oknech jsou stejné jako v Jurkovičově vile, část radiátorů je totožná jako ve vile Tugendhat. Tam jsou ještě původní radiátory. Chceme to všechno opravit,“ dodal Přibyl.

Budova je v havarijním stavu

V současné době je dům v havarijním stavu, rekonstrukce tak bude velmi nákladná. Investice přesáhne sto milionů korun. Největší část padne na zajištění statiky. „Vile hrozí statický sesuv. Kopec bohužel ujíždí. Geologie toho svahu je velmi špatná, takže aby se budova úplně nesesunula, musí se intenzivně zajistit,“ vysvětlila Kolářová. Městská část Brno-sever měla vilu ve správě do října minulého roku a připravila podklady pro nutnou dokumentaci. Tehdy také projekt na její záchranu získal potřebná povolení.

Poté budovu do své správy převzalo Muzeum města Brna. „Osobně mám radost, že se k objektům Muzea města Brna přidala i Arnoldova vila. Po rekonstrukci a jejím zpřístupnění doplní slavnou brněnskou čtyřku vil. Plánujeme v ní vytvořit stálou expozici o její historii. Vzniknou zde také výstavní prostory určené pro krátkodobé výstavy nebo badatelna a archiv,“ vyjmenoval ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian.

Dotace by mohla pokrýt třetinu nákladů

Společně s externím odborníkem letos na jaře muzeum zažádalo o dotaci z Norských fondů. Ty Norsko poskytuje evropským státům na ochranu životního prostředí, podporu vědy a výzkumu, a také na obnovu a zachování kulturního dědictví. Grant by mohl pokrýt až třetinu nákladů. „Nezbývá nic jiného, než držet palce, aby se podařilo získat peníze od Norských fondů. Teď čekáme na vyhodnocení. Měli bychom vědět v řádu týdnů, jestli projekt směřuje správným směrem nebo ne,“ uvedl hlavní koordinátor z Atelieru 99 Martin Jeřábek. V případě úspěchu by pak mohla rekonstrukce začít už tento podzim.

Arnoldovu vilu postavil na ulici Drobného 26 brněnský stavitel a podnikatel Josef Arnold v roce 1862. Byla jednou z prvních, která odstartovala výstavbu první brněnské kolonie městských vil na svahu nad Lužánkami. V letech 1909 až 1939 na místě bydlela Cecílie Hože, teta Grety Tugendhat, která nechala budovu rozšířit a upravit ve stylu art deco a secese. Za války ale dům zabralo gestapo. Poté se dostal pod státní správu a od 50. let až do roku 2012 v něm fungovala mateřská školka. V roce 2010 byl prohlášen kulturní památkou a o dva roky později se zařadil na seznam nejohroženějších kulturních nemovitých památek v Česku. Roku 2016 vznikl v Brně spolek Kulturní centrum Josefa Arnolda, který inicioval jeho záchranu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Viktorinová, Atelier 99, Kulturní centrum Josefa Arnolda

Štítky Arnoldova vila, rekonstrukce, obnova, vila, Josef Arnold, kavárna, zahrada, dům, projekt, svah, Muzeum města Brna, Petr Hladík, Zdeněk Přibyl, Lužánky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chátrající Arnoldova vila se dočká obnovení. Vznikne v ní kavárna i Centrum dialogu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.