Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Záchranáři spolu s hasiči zachránili v pondělí díky spolupráci hned tři životy

Obrovské poděkování patří jihomoravským záchranářům a hasičům za pohotový zásah a naprosto sehranou spolupráci, které v pondělí předvedli. Hned třikrát díky sehranosti zachránili lidský život, a to vše v jeden den. Nejprve šlo o cyklistu, který v nepřístupném terénu upadl po epileptickém záchvatu do bezvědomí, podruhé vrtulník vylétal ke zraněnému mladíkovi na příkrém srázu a nakonec se hned několik záchranných jednotek prosekávalo k pacientovi lesem.

V jundrovském lese tady po epileptickém záchvatu zkolaboval cyklista, dostat ho pryč ze složitého terénu byl však oříšek. Muž upadl do bezvědomí a ani po probrání se s ním ne moc donře komunikovalo. Zdravotníci proto přivolali kolegy hasiče, kteří se k pacientovi spustili z vrtulníku. Na ty už u něj čekala posádka lékařů, kteří k epileptikovi přišli po svých lesem. 

„Po zaléčení a stabilizování si pacienta převzali hasiči, kteří jej s pomocí palubního jeřábu transportovali na fotbalové hřiště, kde čekal náš vůz. Sanitka pak muže transportovala na urgentní příjem FN na Pekařské. Děkujeme kolegům hasičům za bezchybnou spolupráci při záchraně zdraví pacienta.“ popisují záchranáři šťastný konec prvního případu. 

Vrtulník vylétal i podruhé

Pondělí ale bylo pro záchranné složky kritické. Hned po prvním happyendu museli hasiči zasahovat znovu. Odpoledne se spolu se zdravotníky vrtulníkem vydali pátrat na několik kilometrů dlouhý úsek mezi Čučicemi a Březníkem, kde se měl na prudkém srázu zranit mladík. Jakmile mladého muže zahlédli, spustili se k němu pomocí palubního jeřábu a zachránili mu tak život. 

„Jednotky hasičů z Ivančic, Židlochovic a Čučic mohly být proto odvolány zpět na své základny. Po dohodě se záchrannou službou zraněného transportoval policejní vrtulník do Ivančic, kde si jej záchranáři převzali do své péče.“ uvádí mluvčí hasičů Jan Dvořák.

Do hustého lesa se vrtulník nedostal

Nakonec spolu se zdravotníky vyjížděli i potřetí. Pořádně se zapotili, když prohledávali okolí poblíž Bítova na Znojemsku, kde kvůli hustému porostu vrtulník nemohli použít. Zraněného muže pomáhali transportovat jihomoravští záchranáři spolu s místními dobrovolnými hasiči z Bítova. profesionální hasiči z Jemnice a ze Znojma. Sanitka zraněného následně převezla k vrtulníku Letecké záchranné služby. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS JMK, hzs jmk

Štítky hrdinové, záchranáři, jmk, hzs, les, pacient, zdravotnický pracovník, Jan Dvořák, Ivančice, Bítov, Čučice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO/VIDEO: Záchranáři spolu s hasiči zachránili v pondělí díky spolupráci hned tři životy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.