Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Byty v novostavbách v Brně dál zdražovaly navzdory koronaviru

Byty v novostavbách v Brně v letošním druhém čtvrtletí dál zdražovaly. Průměrná cena za čtvereční metr se meziročně zvýšila o sedm procent a dosáhla 86.800 korun. V tiskové zprávě to uvedla společnost Trikaya, která ceny nových bytů v Brně dlouhodobě sleduje.

„Po pandemii koronaviru se zatím projevil jen mírný pokles prodejů bytů, a to zejména v květnu a v červnu. Trvající motivací pro řadu kupujících je příznivý vývoj úrokových sazeb, které jsou teď nejnižší od začátku roku 2018. Zájemcům o nový byt nahrává i zvýšený limit míry zadlužení k hodnotě nemovitosti z 80 na 90 procent," uvedl výkonný ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý.

Developeři v Brně aktuálně nabízí 487 volných bytů ke koupi, loni jich bylo o čtvrtinu více. Dalších novostaveb přibývá jen minimálně, důvodem je nedostatek volných ploch. To by mohly změnit schválené změny územního plánu, které rozšiřují možnosti výstavby. Ceny bytů ale rostou i z důvodu rostoucích cen stavebních prací. Stavební společnosti mají nasmlouvané zakázky až na devět měsíců dopředu a projekční kanceláře jsou plně vytížené.

Nové byty naopak zdražují

Ceny nových bytů se ale radikálně liší projekt od projektu. Nejvíce malých bytů se nabízí na prodej v městských částek Královo Pole a Brno-sever, cena za čtvereční metr prodávané garsoniéry se v těchto lokalitách pohybuje od 66.000 za čtvereční metr až do 130.000 korun ze čtvereční metr.

Cenový rozptyl je patrný u nových dvoupokojových bytů, které lze pořídit od 2,5 milionu korun až po 7,6 milionu. U těchto bytů je ale velký rozdíl i v jejich rozloze. Nabízejí se dvoupokojové byty o rozloze 30 metrů, ale také o rozloze 120 metrů čtverečních.

Průměrná cena třípokojového bytu je v Brně 6,9 milionu korun, čtyřpokojové byty pak v průměru vyjdou na necelých deset milionů, průměr ale zvyšují luxusní byty nabízené v městské části Brno-střed za 25 milionů korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, byty, Brno, čtvrtletí, 2020, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byty v novostavbách v Brně dál zdražovaly navzdory koronaviru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.