Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obvykle 80 dobrovolníků za rok, v době koronaviru 127 za jediný měsíc. Lidé jim děkovali na Dobropikniku

Příležitost poznat dobrovolnictví zblízka dala návštěvníkům čtvrteční akce Dobropiknik v Björnsonově sadu. Představili se nejen dobrovolníci se svými příběhy, ale také hudební skupiny a dobrovolnické organizace.

Každý dobrovolník má příběh

Poděkovat dobrovolníkům za jejich práci mohli lidé ve čtvrtek odpoledne na Dobropikniku v Björnsonově sadu. Diecézní charita Brno druhým rokem pořádala akci, která má za úkol ocenit dobrovolníky a zároveň informovat veřejnost o možnostech pomoci. „Pomáháme všem, kdo to potřebují. Můžou to být maminky v nějaké tíživé životní situaci, lidé bez domova, senioři nebo děti,“ řekla koordinátorka akce Tereza Veselá. Zatímco běžně má charita za celý rok kolem osmdesáti dobrovolníku, během koronaviru se jich v Brně za jediný měsíc přihlásilo dalších 127. „Koronavirus ukázal, že lidé opravdu mají srdce na správném místě a když je potřeba, tak pomůžou,“ usmála se Veselá.

Dobrovolníci pomáhají například v azylových domech nebo domovech pro seniory. Povídají si s nimi, čtou jim, učí angličtinu nebo šití. „Je to úžasná naplňující práce, která mě obohacuje. Dostávám úžasnou vděčnost od klientů,“ popsala dobrovolnice Michaela Červenková. Už několik let chodí pomáhat do domova pro seniory. „Třeba jedné klientce jsem zazpívala její milované písně, ona mě najednou vzala za ruku, přitáhla si mě k sobě a úžasně mi děkovala. Jsou to nádherné momenty,“ zavzpomínala. V rámci koronaviru několik měsíců nemohla klienty navštěvovat, ale spolu s ostatními dobrovolníky pomáhala šít roušky pro ty, kteří je potřebovali.

Taj-či i africké tance

V rámci programu akce mohli příchozí vidět ukázku taj-či. „Psychická odolnost je závislá na vnitřním klidu a tato cvičení jsou nastavená tak, aby se vám při nich dostavilo vnitřní uvolnění, díky kterému se zbavíte zbytečných starostí, nervozity a stresu,“ vyjmenoval lektor Oldřich Lapka. Na jeho kurzy chodí spíše ženy než muži. „Více se věnujeme kultivaci těla, nejsme zaměření na sebeobranu,“ vysvětlil. Kromě taj-či mohli návštěvníci vidět i ukázky africký tanců. Dále si mohli vyzkoušet také speciální gerontologický oblek, prostřednictvím kterého mohli na vlastní kůži poznat, jaké to je na chvíli zestárnout.

Na akci se představilo několik stánků, díky kterým se mohli lidé například dozvědět správné techniky samovyšetření nebo první pomoci při popáleninových úrazech. „Přišel jsem se podívat s dcerou. Sám jsem se věnoval dobrovolnictví. Vždy mě bavilo modelářství, tak jsem si řekl, že by mohlo být fajn přivést k tomu i nějaké děti, a tak jsem pro ně začal pořádat různé události a výstavy,“ sdělil návštěvník akce Tomáš Darebník. Na Dobropikniku byla také možnost koupit si veganskou zmrzlinu a ochutnat speciality z grilu. Skauti na místě připravili stezku bosou nohou a odpoledne lidem zahrála skupina Sonic People a Pan Miler.

Dobropiknik pořádá Diecézní charita Brno od minulého roku. Předtím pořádali několik let akci s názvem Den zdraví, která podávala návštěvníkům informace o zdravém životním stylu. Pro dobrovolníky pořádá charita děkovné akce také před Vánoci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky dobrovolnictví, dobropiknik, diecézní charita, COVID-19, charita, Brno, Tchaj-ťi, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obvykle 80 dobrovolníků za rok, v době koronaviru 127 za jediný měsíc. Lidé jim děkovali na Dobropikniku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.