Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lékaři ve Znojmě museli při komplikovaném porodu ženě odstranit dělohu. Maminka přežila a narodil se zdravý chlapeček

Znojemští lékaři zachránili život rodičce při velmi komplikovaném porodu. Kvůli prorostlé placentě ženě hrozilo, že vykrvácí. Tým lékařů proto musel ženě odstranit celou dělohu. Novopečenou maminku tak ale zachránili, a ona se už v domácí péči těší z malého Martínka.

Znojemským lékařům se na poslední chvíli podařilo zachránit hned dva životy. Při kompllikovaném porodu jedné maminky se zjistilo, že má perkretní placentu, což znamená, že byla prorostlá skrz její tělo. Lékaři proto museli okamžitě zasáhnout, aby maminka nevykrvácela. 

„12. června porodila na našem oddělení rodička zdravého chlapce. Paní V. měla již při prvním porodu zásadní komplikaci - vrostlou placentu, kterou se podařilo konzervativně zvládnout, tedy bez operačního zákroku. Při druhém těhotenství si rodička opět vybrala naši porodnici, nicméně její placenta již byla perkretní, což je život ohrožující komplikace spojená s velkou krevní ztrátou a vyžaduje radikální operační řešení,“ sdělil MUDr. Radek Chvátal, primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Znojmo.

Riziko, které mohlo po porodu přijít, bylo obrovské, ženě hrozilo vykrvácení. Jediná možnost byla odstranit celou dělohu. Pacientka ztratila skoro dva litry krve, i přes to, že doktoři pracovali skutečně rychle. Díky souhře týmu gynekologů, anesteziologů, chirurgů a porodních asistentek se ale podařilo maminku udržet při životě. 

„Tato porodnická situace je vysoce riziková, mnohdy končí fatálně, píší se o ní kasuistiky a je evergreenem porodnické literatury,“ zdůraznil primář Chvátal.

„Nepřeháním, když řeknu, že díky excelentní souhře multioborového týmu je maminka naživu a těší se doma s rodinou ze zdravého miminka. Upřímně před kolegy smekám za jejich pohotovost, rozhodnost s jediným cílem – zachránit lidský život,“ zhodnotil postup lékařů Martin Pavlík, ředitel Nemocnice Znojmo.

Novopečená maminka tak přivedla na svět chlapečka, který dostal jméno Martin. Měřil padesát centimentrů a vážil 3730 gramů. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Znojmo

Štítky porod, Znojmo, děloha, miminko, lékař, Nemocnice Znojmo, Martin Pavlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři ve Znojmě museli při komplikovaném porodu ženě odstranit dělohu. Maminka přežila a narodil se zdravý chlapeček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.