Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Krajinu stále moří sucho, mírně pomáhají vodní nádrže. Nejsušší oblast je na Vyškovsku

Ani po dešti z posledních dnů se krajina stále nezbavila problému se suchem. Nejlépe jsou na tom v České republice Beskydy, kde teče i dvojnásobek průměrného množství vody, mezi jednu z nejhůře hodnocených oblastí patří Vyškovsko. Tady se v řekách stále objevuje jen třetina vody. Nízký stav průtoků nadlepšují nádrže, které jsou v současné době naplněné v rozmezí 70 – 100 %.

Ačkoli byl květen na déšť poměrně štědrý, nepodařilo se úplně sucho vyřešit. Během posledních dnů spadlo na zem maximálně 15mm srážek a vodní toky tak stále klesají. Podle generálního ředitele Povodí Moravy Václava Garguláka se hladina vod zvedla pouze na některých místech s vyššími počty srážek. 

„Nejvýraznější vzestup zaznamenala řeka Bečva, která dosáhla více než dvojnásobku průměrného květnového průtoku, řada dalších toků se dostala alespoň na květnový průměr. Aktuálně ale hladiny na řadě míst opět klesají k podprůměrným hodnotám. Žíznivá krajina vodu rychle využila a na některých tocích se dešťové srážky vůbec neprojevily,“ popisuje Gargulák aktuální situaci. 

Kvůli stávajícímu suchému období a nepříliš vydatnému dešti doporučilo Povodí Moravy úřadům zvážit možnost omezit spotřebu vody. 

. „Doporučili jsme vodoprávním úřadům zvážit možnost omezit či zakázat obecné nakládání s vodami, popřípadě upravit povolené nakládání s vodami, provádět častější kontrolu dodržování manipulačních řádů rybníků a odběrů povrchových vod,“ doplnil Gargulák.

Nejen pro Jihomoravský kraj v současnosti hrají velkou roli vodní nádrže Vranov a Vír. Ty zajišťují dodávky vody pro vodárny na pitnou vodu a Vranov zvládá i dodávat vodu pro závlahové systémy. 

„Na Vranově máme dostatečné zásoby vody díky operativním manipulacím, které provádíme již od konce loňského roku, abychom hospodárně nakládali se zachycenou vodou v nádrži. Průběžně dle aktuálních stavů počítáme predikce vývoje zásoby vody v nádrži. Vranovská přehrada je v současné době připravena i v případě opakování suchého roku 2018 splnit všechny vodohospodářské účely,“ doplňuje Gargulák. Kromě zajištění dodávek surové vody obě nádrže dotují průtoky v Dyji a Svratce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto http://www.pmo.cz/

Štítky sucho, Jihomoravský kraj, nádrže, Vranov, srážky, okres Vyškov, nádrž, Česko, Beskydy, Povodí Moravy (státní podnik), Vodní nádrž Vranov, Bečva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajinu stále moří sucho, mírně pomáhají vodní nádrže. Nejsušší oblast je na Vyškovsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.