V pondělí 25. května se pro 73 dnech znovu otevřely vnitřní prostory restaurací, bister a barů. Čtvrtina podniků ale zůstala uzavřená, jak vyplývá z dat společnosti Storyous, která dodává pokladní systémy do 3 000 podniků v Česku.
„Vnitřní prostory v pondělí 25. května otevřelo prakticky stejné množství restaurací jako v pátek. To znamená, že k provozovnám, které už vydávaly jídlo a pití s sebou, nikdo další nepřibyl. Je tak možné, že čtvrtina restaurací už vůbec neotevře,” upozorňuje ředitel Storyous Igor Třeslín. Podle něj se současné průměrné denní tržby pohybují pouze na úrovni 62 % v porovnání s únorem.
Čtvrtek, 2. dubna 2020, 20:21
Prakticky ze dne na den se provozovatelé (nejen) restauračních zařízení v České republice ocitli ve svízelné situaci. Své podniky nemohou provozovat buď vůbec, nebo jen velmi omezeně. Platit účty za energie, nájem či výplaty zaměstnancům však musí i...
Jeden z důvodů, proč restaurace vykazují nízké zisky, je obava hostů navštěvovat restaurace. „Z našich průzkumů vyplývá, že až třetina lidí má kvůli strachu z nákazy koronavirem obavy chodit do restaurací,” komentuje Třeslín.
Na pomoc restauracím vzniklo už v době stavu nouze několik iniciativ. V brněnském prostředí lze například hospody, kavárny a restaurace podpořit díky projektu Save Gastro Brno.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.