Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno chce zlepšit šanci na získání práce pro lidi z ohrožených skupin obyvatel

Brno chce pomoct ke zvýšení zaměstnanosti u ohrožených skupin, jako jsou lidé nad 50 let, zdravotně postižení nebo dlouhodobě nezaměstnaní. Projekt za šest milionů počítá v letech 2021 a 2022 s poradenstvím, vzdělávacími kurzy i tréninkovými pracovními místy.

Radnice má Tematický akční plán pro oblast zaměstnanosti ve městě Brně, kde je i projekt na zvýšení zaměstnanosti u ohrožených skupin. „Patří mezi ně lidé nad 50 procent, osoby zdravotně postižené, mladí dospělí opouštějící ústavní péči, lidi s potřebou sladit zaměstnání s péčí o rodinu, dlouhodobě nezaměstnaní, osoby s nízkým vzděláním nebo ti, kteří se ocitnou ve stavu nezaměstnanosti v souvislosti s dopady opatření v rámci vyhlášeného nouzového stavu," vyjmenovala primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Případná krize zasáhne právě ty nejslabší

Podle ní může současná situace způsobená koronavirem vyvolat silnou ekonomickou krizi. „Tito lidí jsou buď sociálně vyloučení, nebo ohrožení sociálním vyloučením. Zajištění a podpora stabilního finančního příjmu domácností patří z mého hlediska k základním předpokladům funkční sociální politiky města," řekla Vaňková.

Projekt nabídne lidem poradenství, vzdělávací kurzy i podpůrné rozvojové aktivity a také tréninková pracovní místa s podporou mentora na pracovišti. „Předpokládá se zřizování tréninkových pracovních míst na úrovni městských firem, příspěvkových organizací či přímo Magistrátu města Brna," upřesnil náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS).

Většinu nákladů pokryje dotace

Součástí projektu je i rozvoj existující Lokální sítě zaměstnanosti. Město Brno postupně vytváří funkční aktivní systém spolupráce institucí jako například úřadu práce, svazu průmyslu a dopravy, ale také městských firem, jako jsou Veletrhy Brno nebo SAKO. Náklady projektu jsou šest milionů korun, z toho 5,7 milionu by měla pokrýt dotace a zbytek město.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky zaměstnanost, ohrožené skupiny, Brno, tématický plán, projekt, pracovní místo, Markéta Vaňková, ODS, Robert Kerndl, Svaz průmyslu a dopravy, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce zlepšit šanci na získání práce pro lidi z ohrožených skupin obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.