Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brněnskou Tržnici na Zelném trhu oživily Africké trhy

Chutě a vůně Afriky o víkendu prostoupily brněnskou Tržnici. Na Afrických trzích mohli návštěvníci nakoupit ovoce, koření i kosmetiku pocházející z Ugandy, Indonésie či Ghany.

Druhé patro brněnské Tržnice v sobotu ožívá stánky, které se prohýbají pod tíhou exotického ovoce. Návštěvníci si u vchodu berou bedýnky, které se při rychlé obchůzce stánků rychle plní dračím ovocem, banány a avokády, ale třeba i přírodními marmeládami, kořením a kosmetikou. Během nákupu se mohou občerstvit čestvě vymačkanou šťávou z cukrové třtiny, nebo kávou.

Největší hlouček návštěvníků je však u stánku s kosmetikou z Ghany. “Na severu země místní ženy vyrábějí tradiční metodou krémy z bambuckého másla jako formu drobného přivýdělku. Když jsme tam s přítelkyní byli na návštěvě, trochu jsme se s místní komunitou seznámili a zalíbila se nám myšlenka to bambucké máslo dovážet do Česka a komunitu tak podpořit,” vysvětluje původ kosmetiky Petr Bartoš, který společnost Nutt založil. 

Zdaleka nejzajímavějším zážitkem, který trhy nabízí, je ovšem zaručeně jedení durianu. Durian, známý jako “nejsmradlavější ovoce světa”, je možné stejně jako většinu nabízeného ovoce koupit v celku, nebo pouze ochutnat. “Durian mi chuťově připomíná něco mezi česnekem, cibulí a hermelínem, ale přitom je to ve výsledku sladké. Mě to třeba chutná, ale většina lidí, co to zkouší poprvé, vůbec netuší, co to má vlastně v puse,” popisuje jeho chuť stánkařka Adéla Bílková. Ovoce si prý nejčastěji kupují nadšenci, kterým durian zachutnal na dovolené. 

Všechno ovoce a další suroviny vykupuje pro Africké trhy společnost Virunga přímo od farmářů z Ugandy a z Indonésie. “Pan majitel Tony, který pochází z Ugandy, se na studijním výměnném pobytu seznámil s Češkou a dali se dohromady. Ona mu pak jednou pro radost objednala bedýnku ovoce z jeho domoviny, které však zachutnalo i jejich kamarádům a okolí. Postupně začali to ovoce vozit čím dál častěji, a tak vznikla myšlenka uspořádat tyhle trhy,” vysvětluje jeden z organizátorů akce Jan Starosta. Africké trhy teď bývají v brněnské Tržnici přibližně jednou za dva měsíce, exotiku však vyváží každý týden i do dalších větších měst v Česku a od tohoto roku i na Slovensko. 

Návštěvníci si vybrané ovoce odnáší v bedýnkách k východu, kde je organizátoři zváží a spočítají výslednou cenu. Zatímco někteří si kupují jen pár kousků ovoce na ochutnání, jiní odchází s pořádně těžkým nákupem. “My sem chodíme hlavně pro koření, na tom je super, že většinou vydrží až do příštích trhů. Ovoce nám taky chutná, ale to je u nás doma rychle pryč,” komentuje svůj nákup jedna z návštěvnic Klára M., která přišla nakoupit s přítelem. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky africké trhy, tržnice, exotické ovoce, přírodní kosmetika, ovoce, kosmetika, Uganda, koření, Zelný trh (Brno), Indonésie, Ghana, Afrika, Česko, Petr Bartoš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnskou Tržnici na Zelném trhu oživily Africké trhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.