Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

FOTO: Lidé po celé republice berou obchody útokem. Panika je horší než samotný virus, říká krajská hygienička

Za posledních 24 hodin se v Česku strhla hotová nákupní mánie. Lidé berou velkoobchody ztečí, nejčastěji nakupují mouku, rýži, oleje a další trvanlivé potraviny. Hromadnou paniku odstartovaly zprávy o prvních podezřelých nakažených pacientech o koronaviru v Česku. Podle odborníků není však čeho se bát, naopak. Samotná panika může škodit více než samotný virus.

Není důvod k panice, ujišťuje krajská hygienička

Nákupní mánii v Česku vyvolaly zprávy o prvních podezřelých nakažených koronavirem. V Brně ošetřili například dva pacienty, kteří se vrátili z Itálie s horečkou. Žádný oficiálně potvrzený nakažený pacient však v Česku zatím ohlášen nebyl. Už jen zprávy o nakažených v sousedním Rakousku však vyhnaly lidi do supermarketů.

Podle odborníků jde přitom o neopodstatněnou paniku. „Důvod k panice není, panika naopak může uškodit všem, na rozdíl od koronaviru, protože ten má u více než 80 % případů nezávažný průběh," uvedla k tématu Drbně vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní má nemoc závažnější průběh hlavně u seniorů a těch, kteří mají nějaké chronické onemocnění a oslabenou imunitu.


Brňané vykupují antibakteriální gely i roušky, odborníci doporučují hlavně důslednou hygienu

V brněnských lékárnách a drogeriích se v současné době prakticky nedají sehnat antibakteriální gely ani roušky. Jejich vyšší prodej se kromě strachu z koronaviru přisuzuje i sezóně akutních respiračních onemocnění.


Tescu rostou prodeje, podle Globusu není důvod k panice

Redakce Brněnské Drbny vyrazila do několika velkoobchodů zejména na severu města. V královopolském Tescu byla kompletně vyprodána mouka. „Jedna starší paní se před prázdným regálem, kde měla být mouka, rozplakala," uvedla jedna ze zaměstnankyň obchodu. Obdobně to vypadalo i ivanovickém Globusu, kde obsluha prakticky jen neustále doplňovala rychle mizící regály trvanlivých potravin.



Lidé nakupují trvanlivé potraviny ve velkém. Potvrzují to i samotné obchodní řetěžce. V Tescu je vyšší poptávka zejména po těstovinách, rýži, mouce, konzervách a olejích. „Nárůsty prodejů jsou v desítkách procent," uvedl mluvčí prodejen Tesco Václav Koukolíček. V Globusu je podle vedoucí korporátní komunikace Rity Gabrielové také zvýšený zájem o některé trvanlivé potraviny.

„Stále však věříme, že není důvod k panice, jak zaznívá v dnešním prohlášení Světové zdravotnické organizace. Dnes i v dalších dnech podnikneme dostatečná opatření k tomu, abychom uspokojili poptávku našich zákazníků i dostatečně zabezpečili případnou ochranu našich zaměstnanců," uvedla Gabrielová.

Albert zvyšuje objednávky, v Kauflandu může dojít ke krátkodobému nedostatku

„U těchto produktů může dojít ke krátkodobému nedostatku. Ve spolupráci s našimi dodavateli pracujeme intenzivně na tom, aby byla zajištěna dostupnost zboží v našem řetězci," řekla o trvanlivých potravinách mluvčí Kauflandu ČR Renata Maierl.

I Albert hlásí zvýšené prodeje o desítky procent. Lidé zde kupují zejména oleje, mouku, rýži, těstoviny a další suché potraviny. „Zvyšujeme objednávky do obchodů a závozy zboží. Předpokládáme, že zvýšený zájem potrvá pouze několik dní, než se zákazníci dostatečně předzásobí," uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Větší zájem hlásí i internetové obchody

Větší zájem o trvanlivé potraviny hlásí i internetový obchod Košík.cz. Tomáš Čupr, který vlastní konkurenční e-shop Rohlík.cz řekl pro Forbes.cz, že pětkrát vyšší prodeje zaznamenal Rohlík u paštik, luštěnin, těstovin či dětských výživ. Zboží, které prodají běžně za týden, lidé nakoupili za den, řekl. Nové zásoby by měl Rohlík.cz mít už během dneška a do pátku slibuje zásobu na mnoho týdnů.

V Praze možná bude platit omezený nákup potravin na člověka

Náměstek Petr Hlubuček (STAN) navíc podle Aktuálně.cz už opatření probíral s prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou. „Konzultovali jsme možnost, že obchody přijmou opatření proti hromadnému skupování zboží podobné tomu, když prodávají v akcích zlevněné zboží, tedy omezené množství na hlavu," uvedl pro Aktuálně.cz náměstek.

„Chceme zabránit panice. A panika nenastane, až se objeví první pacient s koronavirem v České republice, k čemuž pravděpodobně dojde v blízké době, ale nastane ve chvíli, kdy člověk přijde do obchodu a nebude tam mít co koupit," dodává Hlubuček. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky koronavirus, obchod, supermarkety, panika, vykupování, potraviny, jídlo, Česko, mouka, Tesco, Globus, Albert Česká republika, Rohlik.cz, Petr Hlubuček, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Lidé po celé republice berou obchody útokem. Panika je horší než samotný virus, říká krajská hygienička  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.