Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dětská nemocnice v Brně ruší zákaz návštěv, jinde zákaz dál trvá

Dětská nemocnice spadající pod Fakultní nemocnici v Brně ruší ode dneška zákaz návštěv, který zavedla kvůli chřipkové epidemii. V nižší věkové kategorii je chřipka na ústupu, uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára. V areálu v Bohunicích zákaz návštěv zůstává stejně jako například ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně nebo nemocnicích Znojmo, Břeclav a Kyjov. Za poslední týden počet nemocných akutními respiračními nemocemi a chřipkou poklesl. Na 100.000 obyvatel připadá 1500 nemocných.

V Dětské nemocnici Brno končí zákaz dnešním dnem. „Platí to pro Dětskou nemocnici i porodnici na Obilním trhu. V Bohunicích naopak zákaz přetrvává. V nižší kategorii u dětí je chřipka na ústupu, zatímco u dospělých stále přetrvává," uvedl Žára.

Zákaz dál platí také ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, uvedla její mluvčí Dana Lipovská. Stejná situace je podle mluvčí Petry Veselé ve znojemské nemocnici a podle mluvčího Filipa Zdražila i v kyjovské nemocnici. Zákaz zatím neodvolává ani Nemocnice Břeclav. „Minulý týden byly prázdniny, takže data byla zkreslená. Rozhodnu se až v pátek, jestli na víkend zákaz návštěv zrušíme," uvedl ředitel břeclavské nemocnice Petr Baťka.

Pokles chřipky pod hranici epidemie

Hygienici sbírají data od praktických a dětských lékařů vždy k pátku. Podle posledních informací počet nemocných klesl na 1500 na 100.000 obyvatel, zatímco o týden dříve jich bylo kolem 1850 a ještě předtím i přes 2000 na 100.000 obyvatel. Podle hygieniků mohou mít vliv na pokles právě prázdniny ve školách. Hranice epidemie je kolem 1700 nemocných na 100.000 obyvatel.

Většina případů jsou akutní respirační nemoci, mezi které patří například rýma, kašel nebo zánět dutin. Naproti tomu chřipka zachvátí celý organismus a většinou ji provází vysoká horečka, bolest kloubů a svalů a celková únava. Podle vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renaty Ciupek bylo od začátku sezony devět případů chřipky s velmi závažným průběhem, z nichž dva skončily úmrtím.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dětská nemocnice, zákaz návštěv, Brno, fn brno, fnusa, chřipka, epidemie, návštěva, Dětská nemocnice FN Brno, nemocnice, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Brno-Bohunice, Nemocnice Znojmo, Fakultní nemocnice Brno, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětská nemocnice v Brně ruší zákaz návštěv, jinde zákaz dál trvá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.