Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Domovy seniorů na jižní Moravě mají plno, na lůžko se čeká měsíce

Lůžka v domovech pro seniory v Jihomoravském kraji jsou beznadějně obsazena, čekací doba se nejčastěji pohybuje v řádu měsíců. ČTK to řekli zástupci měst a kraje. Domovy pro seniory na jižní Moravě nabízejí 5877 lůžek, několik tisíc žádostí je neuspokojených. Největším zřizovatelem je kraj, některá města provozují vlastní domovy.

Například v městském domově pro seniory ve Znojmě je obsazeno všech 47 lůžek, dalších 32 žadatelů na místo v domově čeká. Doba čekání bývá pohyblivá. "Existuje několik faktorů, obecně platí, že se pohybuje od tří měsíců do dvou let, někdy i déle," řekla mluvčí města Zuzana Pastrňáková. Kratší čekání mají žadatelé do domova se zvláštním režimem, který je určen pro lidi s chronickým duševním onemocněním. Ten znojemský má 136 lůžek, čeká se nejčastěji tři až šest měsíců.

Také Břeclav zřizuje domov pro seniory. Kapacita 208 lůžek je plně obsazená, dalších 116 lidí na místo čeká. "Průměrná doba čekání je zhruba šest měsíců," řekla mluvčí města Jana Pelcová. Břeclavský domov pro seniory právě prochází rekonstrukcí téměř za 100 milionů korun. "Cílem investice není zvyšování kapacity, ale zvýšení kvality poskytovaných služeb," uvedl ředitel domova David Malinkovič.

Nový pečovatelstký dům by mohl vyrůst v Hustopečích

Brno zřizuje 11 domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem. Domovy pro seniory mají kapacitu 1014 lůžek, na umístění čeká 2000 žadatelů. Pod domovy se zvláštním režimem spadá 922 lůžek, na seznamu čekatelů je zapsáno 1500 seniorů. Dobu čekání podle Radky Loukotové z tiskového oddělení magistrátu stanovit nelze. Počet žadatelů na jedno lůžko je však v Brně výrazně vyšší než v okresních městech, dá se proto předpokládat i delší čekací doba.

Jihomoravský kraj je zřizovatelem 17 domovů pro seniory o celkové kapacitě 1885 lůžek. "V krajském informačním systému v současné době evidujeme celkem 2414 žadatelů o zařazení do domova pro seniory. Každá žádost se posuzuje individuálně podle naléhavosti potřeby. Čekací doba je v rozmezí několika měsíců, někdy rok i více," řekla mluvčí kraje Monika Brindzáková. Kraj plánuje, že počet lůžek zvýší například stavbou nového domova pro seniory v Hustopečích s kapacitou 52 lůžek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, sociální, stavby, Jihomoravský, domov pro seniory, domov, Jihomoravský kraj, Znojmo, Brno, Hustopeče, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domovy seniorů na jižní Moravě mají plno, na lůžko se čeká měsíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.