Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Černých pasažérů v Brně ubývá. Nejčastěji bez jízdenky vyjedou mladí lidé

Počet cestujících, kteří zvolí jízdu "na černo" v Brně ubývá. Revizoři v roce 2019 přistihli bez jízdenky 55 531 cestujících, což je o 3,5 tisíce méně než v předchozím roce. Nejčastějšími černými pasažéry jsou mladí lidé mezi osmnácti až pětadvaceti lety.

Černých pasažérů ubývá rok co rok

Kovový odznak s červeným textem "REVIZOR" v minulém roce zaskočil méně pasažérů než v předchozím v roce. Cestujících bez platné jízdenky rok co rok ubývá. Z roku 2017 na rok 2018 počet cestujících bez platného dokladu poklesl o jedno procent a mírný pokles Dopravní podnik města Brna (DPMB) zaznamenal i letos.

Generální ředitel Miloš Havránek si pokles vysvětluje velkou dostupností prodeje jízdenek a také cenou jízdenek, které od roku 2012 nezdražily. Těm, kteří mají elektronickou jízdenku, podnik dokonce zasílá upozornění na blížící se konec platnosti.

„Trvalý pokles neplatících cestujících je pro nás pozitivním signálem a svědčí o zlepšující se dostupnosti jízdních dokladů. Lidé si je mohou zakoupit přes internet z pohodlí domova, přes mobilní aplikace, smsky, nebo ve vybraných automatech zaplatit bezkontaktně. Přelomový bude letošní rok, kdy plánujeme zavést možnost bezkontaktní platby za jednorázové jízdenky přímo ve vozech,“ říká Havránek.

U revizora se dá pokuta zaplatit bezkontaktně kartou přímo ve voze

Blíží se doba, kdy bude možné zakoupit jízdenku bezkontaktně přímo ve voze, ale revizoři dominují takovým terminálem už teď. V roce 2019 revizoři zkontrolovali téměř stodvacet tisíc vozidel a čím dál více cestujících volí zaplacení pokuty přmo ve voze. „Všichni revizoři jsou vybaveni bankovními terminály. Lidé jim loni bezkontaktně na místě uhradili devět tisíc pokut, což je o tři a půl tisíce více než v roce 2018,“ dodává Havránek. 

Zaplacení pokuty jde i přes eshop BrnoiD a této možnosti využil 1600 bezdokladových hříšníků, což je 2,5 krát více než v roce přechozím. 

Když při vás bude stát štěstěna, tak můžete využít podmíněné amnestie

Ačkoliv je pojem amnestie spojován s něčím trochu odlišným, tak podmíněná amnestie ve slovníku DPMB znamená něco trochu jiného. Čtyřikrát do roka DPMB, dvakrát v den a dvakrát v noci, vás revizor může přistihnout, ale vy namísto pokuty zaplatíte přímo u něj čtvrtletní nebo roční jízdenku. Amnestie se těší vysoké úspěšnosti, co se týče vyhýbání se následné jízdy bez platné jízdenky. 

„Amnestii v loňském roce využilo 40 procent z 433 v tyto dny neplatících cestujících. Na základě dlouhodobého sledování můžeme říci, že má tato akce žádaný efekt, protože zhruba polovina z těchto lidí, si následně opět předplatní jízdenku zakoupí,“ vysvětluje vedoucí tarifního odboru Vít Prýgl.

Pokuta v Brně je 800 korun, po pěti dnech už 1500 korun

Dopravní podnik momentálně zaměstnáva čtyřiačtyřicet revizorů, z toho devět žen. Pokuta za jízdu bez platného dokladu je v Brně 800 korun a navíc musí pasažéř zaplatit jízdné. Pokud hříšník neuhradí pokutu do pěti pracovních dnů, tak se vyšplhá na 1500 korun a jízdné. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brněnská Drbna

Štítky revizoři, cestující, pokuty, úbytek, Brno, Dopravní podnik města Brna, amnestie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Černých pasažérů v Brně ubývá. Nejčastěji bez jízdenky vyjedou mladí lidé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.