Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mendelova univerzita se bude zabývat pohybem nevidomých ve městě

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně budou zkoumat pohyb nevidomých ve městě. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí univerzity Filip Vrána. Podle něj se vědci budou snažit zjistit zkušenosti nevidomých s městským prostorem, jak se v něm orientují a na jaké bariéry narážejí. Projekt potrvá tři roky a částkou 3,5 milionu korun ho podpořila Grantová agentura České republiky. Vědci věří, že závěry výzkumu najdou uplatnění v praxi, například u organizací vyučujících prostorovou orientaci, u speciálních pedagogů nebo sociálních pracovníků.

Do výzkumu se kromě vědců z Mendelovy univerzity zapojí i jejich kolegové z Přírodovědné fakulty Masarykovy univerzity a Přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy. "Zaměří se na to, jakým způsobem se nevidomí lidé učí městským prostorem pohybovat, jak jejich zkušenost proměňuje využívání různých druhů asistovaného pohybu, jako například vodicí pes, asistent, bílá hůl nebo informační a komunikační technologie," uvedl Vrána.

Hlavními cíli projektu je porozumět prostorové zkušenosti nevidomých lidí, ale také vzít kriticky v úvahu to, že převažuje vizuální vnímání. Proto je podle univerity potřeba ustanovit v českém akademickém prostředí přístupy takzvané geografie znevýhodnění, které nabízí zcela odlišný pohled než klasická geografie tvořená mapami a obrázky.

Západnímu myšlení dominuje vizualita podle Hany Porkertové z Mendelovy univerzity už od starověkého Řecka, což má za následek znehodnocení zkušenosti, která není založená na zrakovém vnímání. "Zkušenost nevidomých lidí s městským prostorem nabízí prostor pro kritickou reflexi převahy vizuality v sociální geografii a otevírá otázku, jakým způsobem tuto zkušenost geograficky zohlednit," uvedla Porkertová.

Výzkumníci budou mluvit s nevidomými a procházet s nimi ve městě různé trasy. "Chceme získat odpověď na otázky, jakým způsobem se městským prostorem učí pohybovat, jak využívání různých druhů asistovaného pohybu proměňuje jejich zkušenost s prostorem města či jakým způsobem se do jejich zkušenosti promítá vizualita," dodala Porkertová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, menšiny, školy, handicapovaní, vysoké, Brno, Mendelova univerzita v Brně, Grantová agentura České republiky, Univerzita Karlova, Masarykova univerzita, Starověké Řecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mendelova univerzita se bude zabývat pohybem nevidomých ve městě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.