Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ceny tepla se na jižní Moravě měnit nebudou. Někde budou energie dokonce levnější

Po loňském zdražování tepla příští rok lidé v okresních městech na jižní Moravě zažijí většinou opak. A to nejen díky poklesu sazby DPH z 15 na deset procent, ale například i díky výhodnějšímu nákupu plynu. Po loňském zdražování energií se totiž žádný dramatický nárůst neplánuje. Cena klesne po loňském růstu ve Vyškově, dále v Blansku a ve Znojmě, druhý rok po sobě v Břeclavi, zhruba stejná zůstane v Brně či v Hodoníně, vyplývá z informací dodavatelů tepla.

Nejlevnější teplo budou mít nadále obyvatelé Blanska, kde to bude pouze 524 korun za jeden gigajoule. Do 600 korun zaplatí lidé ve Znojmě a v Břeclavi, v ostatních městech, tedy v Brně, Hodoníně a Vyškově, se cena pohybuje mezi 600 a 700 korunami. Zatímco například v Brně dodávají teplo městské Teplárny Brno, v Blansku vybírá radnice dodavatele v soutěži. „Nabídli jsme nejnižší cenu," uvedl jednatel firmy ZT-energy Svatopluk Nezval. V některých městech jsou stanovené teprve předběžné ceny a finální se určují po vyúčtování odebraného tepla.

Voda zdraží v řádu korun

Voda opět zdražuje v řádu korun, v Blansku a Břeclavi poprvé zaplatí lidé přes 100 korun za metr krychlový. Zatímco loni stál v Blansku 99,85 koruny, příští rok to bude 106 korun. V Břeclavi se bude platit 104,07. V Brně jde cena nahoru o pětikorunu na 84,30.

U vody se bude DPH snižovat z 15 na deset procent od 1. května, takže například vodárny v Hodoníně a Vyškově již nyní avizují i ceny platné od tohoto data. Zatímco v Hodoníně tak lidé od května zaplatí 77,02 koruny, tedy méně než letos, ve Znojmě to bude 91,85 koruny, což je o korunu více než letos.

Od příštího roku v Brně děti a senioři neplatí za odpad

Dlouhá léta města nezvyšují poplatek za svoz odpadu. Nejvyšší zůstává v Brně, 670 korun. Příští rok jej však nebudou muset platit rodiče za děti, kterým ještě nebudou čtyři roky, a také nebudou muset platit důchodci nad 70 let. Podobné úlevy mají i v některých dalších městech. Za 600 korun mají svoz odpadu v Břeclavi a Hodoníně, za 540 v Blansku a 580 ve Vyškově. Nejlevnější za 400 korun je ve Znojmě.

Cena veřejné dopravy zůstává stejná na celé jižní Moravě již od roku 2012, kdy se jízdenky zdražovaly naposledy, včetně MHD v Brně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ceny, teplo, voda, energie, plyn, mhd, odpad, Brno, Jihomoravský kraj, Blansko, Břeclav, Hodonín, Znojmo, Vyškov, Teplárny Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny tepla se na jižní Moravě měnit nebudou. Někde budou energie dokonce levnější  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.