Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Na Moraváku sedí vládce Inků. Vánoční trhy v Brně nově zdobí velká ledová socha indiánského panovníka

Návštěvníci adventních trhů na Moraváku mají od neděle o atrakci navíc. Prostranství nově zdobí velká ledová socha vládce Inku, náčelníka jihoamerických indiánů. Přímo před zraky návštěvníků ji vytvořili dva sochaři z dvou tun ledového materiálu. Socha představuje vládce Inku na svém zlatém trůnu. Socha je pozvánkou na velkolepou výstavu Poklad Inků, která je až do konce ledna otevřena na Výstavišti Brno. Výstava ukazuje stovky zlatých exponátů pocházejících z dob Inků. Návštěvníci ji mohou navštívit i během vánočního volna. 

O práci na ledové soše se postarali dva ledoví sochaři. Konkrétně se jednalo o Václava Lemona a Mariána Maršálka, který své umění předvedl v Brně již minulý rok, když vysekal z ledu velkou sochu Titaniku.

Socha vydrží minimálně týden

Celková doba práce na soše Inky byla zhruba 12 hodin čistého času a ledosochaři při práci používali různé nářadí jako například dláta, pilky, vrtačku ale i klasickou motorovou pilu. Sochu vysokou více než dva metry mohou lidé vidět na Moravském náměstí, dokud neroztaje, což závisí na počasí. Podle pořadatelů by měla vydržet nejméně týden, ale možná i mnohem děle. 

Největší zlatý poklad světa v Brně

Socha je dalším pomyslným exponátem výstavy Poklad Inků, která je otevřena na Výstavišti v Brně. Výstava představuje jeden z největších zlatých pokladů světa, který do České republiky pod záštitou peruánského prezidenta zapůjčilo Museum Oro Del Peru v Limě. Celkem je na výstavišti k vidění více než sto skutečných zlatých rituálních předmětů, včetně pěti korun dávných vládců, které mají nevyčíslitelnou hodnotu.


FOTO: V Brně byl odhalen největší zlatý poklad světa

Část z největšího zlatého pokladu světa mohou lidé ode dneška vidět v pavilonu C brněnského výstaviště. Unikátní expozice Poklad Inků zde ukazuje více než sto skutečných zlatých exponátů pocházejících z dob dávných civilizaci obyvatel Jižní...


„Zveme všechny na výstavu i během vánočního volna. Otevřeno bude každý den kromě 24., 25. prosince. a 1.ledna. Jinak máme otevřeno každý den a výstava svým slavnostním rázem určitě skvěle doplní vánoční atmosféru, kterou si lidé chtějí o prázdninách užít," říká Květa Havelková za pořadatele. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj s použitím TZ

Štítky moravské náměstí, ledová socha, adventní trhy, inkové, poklad inků, výstava, socha, Brno, vánoční trhy, Brněnské výstaviště, exponát, Titanic, Česko, Lima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na Moraváku sedí vládce Inků. Vánoční trhy v Brně nově zdobí velká ledová socha indiánského panovníka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.