Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: V Brně byl odhalen největší zlatý poklad světa

Část z největšího zlatého pokladu světa mohou lidé ode dneška vidět v pavilonu C brněnského výstaviště. Unikátní expozice Poklad Inků zde ukazuje více než sto skutečných zlatých exponátů pocházejících z dob dávných civilizaci obyvatel Jižní Ameriky. Exponáty pro tuto výstavu poprvé opustily území dnešního Peru a jejich převoz do Evropy posvětil sám místní prezident. Jedná se o zlatý poklad nevyčíslitelné hodnoty. Na exponáty se do Peru jezdily dívat desítky milionu lidí z celého světa. Nyní jsou k vidění v Brně a výstava potrvá do konce ledna 2020.

Výstava Poklad Inků představuje originální zlaté exponáty pocházející z říše Inků a dalších jihoamerických civilizací. Na ploše více než 2000 m2 návštěvníci uvidí stovky předmětů, do kterých je doslova vryta historie starých civilizací a jejích bohů. Exponáty byly do Evropy zapůjčeny s pověřením peruánské vlády a pod záštitou samotného prezidenta. „Celá výstava je koncipována tak, abychom návštěvníky vtáhli do děje. Proto například u vchodu každý z nich dostane kartu s příběhem bájné či reálné historické postavy. Pomyslně se převtělí do jiné osoby a dobrodružství může začít," sdělila mluvčí výstavy Květa Havelková. 

Mezi nejcennější exponáty patří posmrtná maska vládce zdobená smaragdy, vážící více než jeden kilogram. Dále celkem pět korun vládců, které skutečně byly při jejich nástupu na trůn v době Inků. Velmi zajímavé jsou ale také zlaté ruce. „Vybrat nejcennější nebo nejzajímavější exponát zřejmě nelze. Celkem je k vidění více než sto zlatých exponátů a každý má svůj zajímavý příběh. Vyzdvihovat jeden jediný je proto nemožné," doplnila Květa Havelková. "Hodnota celého pokladu je nevyčíslitelná. Pokud bych měla najít přirovnání, tak exponáty, které jsou v Brně k vidění, převyšují pětinásobek českých korunovaních klenot," říka Květa Havelková.

Na návštěvníky čekají i další zajímavé exponáty a instalace. Velmi zajímavý je například velký model bájné hory Machu Picchu. Návštěvníci uvidí také tísíce let staré doplňky zlatých rituálních předmětů. Nebude chybět 3D zóna s virtuální realitou, kde se návštěvníci po říši Inků doslova projdou. Pro děti je připravena dětská stezka, při které budou plnit různé úkoly a na konci najdou svůj poklad. Celá prohlídka výstavy se odhaduje na zhruba dvě hodiny času.

„Chceme, aby výstava bavila všechny generace. Proto nechybí interaktivní dětská stezka, modely rituálních staveb i dobové oblečení, 3D zóna, audioguide a další...," doplnila Havelková. 

Na výstavě spolupracuje také Národní muzeum, z jehož sbírek je zapůjčeno desítky cenných exponátů z nejstarších jihoamerických archeologických nalezišť. Mezi poradci expozice je archeoložka Eva Farfánová Barriosová, která v Peru přes 30 let pracovala na archeologických výzkumech. Pro studenty budou připraveny pracovní listy a vědomostní kvíz s tématy nejen o zlatém pokladu, ale především o historii Amerického kontinentu. 

Foto Výstava Zlatý poklad Inků | Zdroj s použitím TZ

Štítky Zlatý poklad Inků, zlato, poklad, výstava, Brno, exponát, Peru, Evropa, civilizace, Jižní Amerika, Brněnské výstaviště, Eva Farfánová Barriosová, Národní muzeum

FOTO: V Brně byl odhalen největší zlatý poklad světa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.