Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pomoc handicapovaným, či podpora matek po ztrátě dítěte. Cenu Křesadlo si odneslo šest dobrovolníků

Letos už potřetí organizace Maltézská pomoc ve spolupráci s Jihomoravským krajem a městem Brnem ocenila dobrovolníky v různých kategoriích za pomoc potřebným. Z pětatřiceti nominovaných si cenu Křesadlo odneslo šest.

Motto Ligy vozíčkářů - každý má svůj potenciál

Cena Křesadlo se letos udělovala v šesti kategoriích. Patronem je známý herec Bolek Polívka. V kategorii sociálních služeb a zdravotnictví si odnesli cenu hned dva dobrovolníci.

Prvním je Zbyněk Češka, který dlouhodobě a dobrovolně působí v Lize vozíčkářů. Od roku 2016 je členem týmu a podílí se na organizaci různých akcí. Liga vozíčkářů se snaží lidem pomoci překonat hranice jejich handicapu a podporují je na cestě k samostatnosti. Mimo jiné také Zbyněk Češka učí seniory práci s internetem. 

Na základě vlastních zkušenosti napomáhá matkám se vyrovnat se smrtí dítěte

Další držitelka ceny v této kategorii Kateřina Jelínková na základě vlastní zkušenosti a konzultací s lékáři vytvořila citlivou brožuru pro matky, které ztratily své miminko. Za finanční podpory organizace Prázdná náruč tyto brožury rozeslala do všech porodnických zařízení. V brožuře jsou cenné rady, kontakty a také popsány osobní zkušenost matek. Cílem brožury je pomoci matkám se vyrovnat se s bolestnou ztrátou. Kateřina Jelínková získala také cenu veřejnosti. 

V kategorii vzdělávacích a volnočasových aktivit si odnesla cenu Hana Matějková. V Akademii třetího věku se věnuje organizaci přednášek a registraci posluchačů v různých kurzech. 

Vysázela stromy do konkrétního půdorysu a vytváří "stromové kaple"

Za enviromentální aktivity získala ocenění Hana Matějková. Mimo jiné vysázela tzv. stromové kaple. Vytváží tak nová duchovní místa v krajině. Stromy jsou vysázené do konkrétního půdorysu a vytvoří tak sloupoví budoucí kaple. 

V kategorii dobrovolné práce v kultuře a umění byl oceněn Aleš Hlávka, který se s mentálně a psychicky postiženými věnuje grafickému a výtvarnému umění. 

Vladimír Válka zhruba pětadvacet let působí v České unii neslyšících, která sdržuje neslyšící a vytváří komunitu. Za to dostal ocenění v kategorii komunitního dobrovolnictví. 

Ocenění pro nelhostejné

Maltézská pomoc cenu Křesadlo uděluje už potřetí ve spolupráci s Jihomoravským krajem a městem Brnem. Oceňuje ty, kterým nejsou druzí lhostejní a nezištně pomáhají. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MPB

Štítky dobrovolníci, vozíčkáři, handicapovaní, křesadlo, kaple, Brno, Jihomoravský kraj, Maltézská pomoc, Bolek Polívka, Česká unie neslyšících

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc handicapovaným, či podpora matek po ztrátě dítěte. Cenu Křesadlo si odneslo šest dobrovolníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.