Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VIDEO: Bytový dům v Žabovřeskách obsadily desítky netopýrů

Pískání a trus na chodbě v úterý donutily obyvatelku výškového domu ve Voroněžské ulici zavolat na linku 156. Přivolané strážnice zjistily, že se do domu nastěhovali noví nájemníci. Jednalo o netopýry, a to v ne úplně malém počtu.

Světlem zmatená zvířata létala po chodbě domu od jednoho okna k druhému a k odletu se příliš neměla. Na jejich záchranu proto pracovníci operačního střediska domluvili spolu s odchytářem městské policie také odborníka z České společnosti pro ochranu netopýrů a hasiče.

Ti dorazili ve chvíli, kdy se zvířata opět uložila ke spánku. Jak se ukázalo, netopýři se schovali nejen za světla a obrazy na chodbě, ale také na rostliny, za hydrant nebo za sádrokarton. Díky souhře všech zasahujících se podařilo chytit 53 netopýrů, z nichž bylo 47 mláďat. Odborník následně všechny odvezl, aby se o ně postaral. Mezi odchycenými zvířaty se kromě netopýrů hvízdavých objevovali i netopýři nejmenší.

Podobný případ se přitom odehrál téměř přesně rok zpátky v Králově Poli. Strážníci tehdy ve spolupráci se specialistkou ze záchranné stanice v Jinačovicích odchytli 160 netopýrů. Ti během několika dní nalétali do bytu sedmaosmdesátileté ženy, která je nedokázala vyhnat.

ČTĚTE TAKÉ: Brňance se do obýváku nastěhovalo více než 160 netopýrů

Odborník Tomáš Bartonička z České společnosti pro ochranu netopýrů, který se zúčastnil včerejšího odchytu, radí otevřít večer zvířatům okno a umožnit jim odlet.

Zvířátko v rukavicích opatrně uchopit a večer vypustit ven

„Rozhodně doporučuji manipulaci v rukavicích nebo zvíře opatrně uchopit do utěrky, a večer vypustit ven. Někdy stačí jen otevřít okno, zhasnout a počkat. V tuto dobu se ale jedná většinou o poměrně čerstvá mláďata, která se ještě příliš neorientují. Těm může dělat potíže najít cestu ven," vyvětlil odborník Tomáš Bartonička.

„Pokud se zvíře uvnitř nachází delší dobu a je vysílené, pomůže zavřít ho do krabice s mělkou miskou naplněnou vodou. Netopýr se napije a večer ho může člověk vypustit do přírody. Není potřeba netopýra chytat v letu. Je lepší počkat, až se unaví a sedne si,“ dodal Bartonička s tím, že pokud je hejno větší a nevylétne otevřeným oknem, je lepší zavolat odborníky.

Autoři | Foto MP Brno

Štítky netopýři, Žabovřesky, chodba, brno, dům, okno, Česká společnost pro ochranu netopýrů, bytový dům

VIDEO: Bytový dům v Žabovřeskách obsadily desítky netopýrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.