Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VIDEO: Brňance se do obýváku nastěhovalo více než 160 netopýrů

Chládek vyhledávají kvůli vysokým teplotám nejen lidé, ale také zvířata. Ta dokážou být nezvykle urputná, jak se včera odpoledne přesvědčili strážníci vyslaní do bytu v Králově Poli. Podle telefonátu na linku 156 se v bytě sedmaosmdesátileté ženy usídlili netopýři a nově objevený úkryt nechtěli za žádnou cenu opustit. Přivolaná hlídka nevěřila svým očím. Do ložnice v nejvyšším patře panelového domu se nastěhovalo víc než 160 netopýrů hvízdavých.

Strážníci zavolali ošetřovatelům ze záchranné stanice fungující při ZOO Brno, a ti vyrazili malým tvorům okamžitě na pomoc. Spolu s odbornicí postupně prohledali celý byt a zdravé netopýry vypustili otevřeným oknem ven. Zvířata se ukrývala nejen v záclonách a pod kobercem, ale také za obrazy, nábytkem nebo pod prostěradlem.

Některé netopýry museli jejich zachránci uložit do přepravky, v ložnici totiž zvířata neměla přístup k vodě a byla dehydrovaná. Ošetřovatelka je proto převezla do záchranné stanice v Jinačovicích, kde se o ně postarala a následně je vypustila do volné přírody.

Odborníci upozorňují, že nemusí jít o ojedinělý případ. Netopýři mají zrovna takzvané přelétavé období, kdy spolu se svými mláďaty hledají místo k zazimování. Velká vedra a nedostatek vody je nutí vyhledávat chladnější prostory, kterými můžou být i byty. Netopýr se dokáže protáhnout i velmi úzkou štěrbinou, problém pro něj tedy není ani okno otevřené na ventilaci.

Podle odborníků je prevencí zavírat k večeru, kdy netopýři létají, okna nebo používat sítě do oken. Lidé mohou v horkých dnech zvířatům pomoci tím, že na okenní parapet umístí misku s vodou.

„Pokud by se u někoho doma přesto netopýr objevil a nepodařilo by se ho ven dostat svépomocí, lidé se mohou obrátit na záchrannou stanici v Jinačovicích, která má pro tyto případy zřízenou nonstop telefonní linku 702 137 837," vyzvala mluvčí strážníků Tereza Kadrnožková.

Autoři | Foto MP Brno, ilustrační foto pixabay.com

Štítky netopýři, brno, byt, obývák, okno, Královo Pole, Zoologická zahrada Brno, Jinačovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Brňance se do obýváku nastěhovalo více než 160 netopýrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.