Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dolní nádraží má svoji literární lavičku. Cestující si budou moct čekání zkrátit s desítkami knížek až do konce října

Ve středu dopoledne byla k Čekárně Brno dolní nádraží nainstalována 9. lavička Knihovny Jiřího Mahena. Turistické informační centrum s KJM tak pokračují ve čtyřleté tradici umisťování podobných laviček do veřejného prostoru v Brně. U Dolního nádraží budou knihy v literární lavičce na své čtenáře čekat do konce října.

Projekt posezení ve veřejném prostoru s příležitostí si přečíst knihu trvá v Brně čtyři roky, první dvě lavičky se v centru města objevily na podzim roku 2015 v rámci Týdne knihoven. „Obliba projektu roste. Předcházejících osm exemplářů je rozmístěných po celém městě a naučili se je využívat čtenáři všech věkových kategorií,“ uvedla Adéla Nováková, mluvčí TIC Brno.

„Na úplném začátku projektu stála myšlenka vyzkoušet si v knihovně provozovat knihobudky, které byly tehdy známé především ze zahraničí,“ vysvětlila Eva Vojtíšková z KJM pro časopis Bulletin Skip. V zahraničí byly většinou instalovány ve formě ptačích budek, Knihovna Jiřího Mahena se ale chtěla v roce 2015 vydat vlastní cestou a oslovila architekty z brněnského architektonického studia AEIOU. Ti spojili čtení s možností posezení, tím pádem vznikly knihovní lavičky. Momentálně se nacházejí například v Židenicích, Černých Polích nebo Starém Lískovci. V centru města si mohou čtenáři knihy vypůjčit z laviček na Moravském a Jakubském náměstí.

Každá lavička je jiná, ta na Dolním nádraží se nese v elegantním duchu

Každá z nich je záležitostí spolupráce KJM a dalšího partnera, proto také každá vypadá jinak. Podle Novákové jejich podoba vychází i z prostředí, do něhož jsou umístěna. Na deváté lavičce, která stojí na Dolním nádraží, spolupracovala knihovna právě s Turistickým informačním centrem. „Přišli jsme s návrhem lokace a designem – lavička je minimalistická, černá a elegantní,“ řekl Jan Gerych z TIC. Zůstane zde až do konce října. Spolu s knihami je před Čekárnou dostupná také bezplatná wifi, zásuvky a letáky s informacemi o Brně.

Do literárních laviček putují především knihy, které byly v knihovním fondu nahrazeny novějšími a proto byly vyřazeny. „Dříve putovaly do spalovny, nyní jsou prostřednictvím laviček dány k dispozici dalším uživatelům. Příležitostně jsou vybírány knihy s jedním společným jmenovatelem,“ vysvětlila tisková mluvčí KJM Alena Šedivá.

Knihy si mohou lidé přečíst buďto na místě, nebo si je odnést domů. „Svoje nepotřebné knihy, případně i třeba i ty z pozůstalostí pak do knihovniček přinášejí na oplátku zpět,“ uvedla Vojtíšková. Knihovna tak reaguje mimo jiné i na to, aby byly knihy dostupnější lidem v tíživé sociální situaci nebo těm, kdo jsou ohroženi sociokulturním vyloučením. „Ten nápad je skvělý, obzvlášť na místě, kde lidé čekáním často tráví hodně času. Takto si můžeme čekání zkrátit a čas efektivně využít,“ řekla Lenka Necidová, jedna z pravidelných cestujících, která hodlá lavičku využívat a časem do ní přispět i vlastními knihami, které už nebude mít v plánu číst.

Autoři | Foto Michal Růžička

Štítky literární lavička, Dolní nádraží, čekárna, knihy, Knihovna Jiřího Mahena, TIC, Turistické informační centrum, Brno, kniha, knihovna, Jiří Mahen, projekt, TIC Brno, veřejné prostranství, turistické centrum, Burningboy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dolní nádraží má svoji literární lavičku. Cestující si budou moct čekání zkrátit s desítkami knížek až do konce října  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.