Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO/VIDEO: V Brně se znova sešli demonstranti za nezávislou justici.

Brno - Stovky až tisíce lidí dnes demonstrovaly v desítkách menších i větších měst po celé zemi proti premiérovi Andreji Babišovi a za nezávislost justice. Tu podle nich ohrožuje nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Dva a půl tisíce demonstrantů se podle policie navzdory dešti shromáždily na brněnském Dominikánském náměstí. Asi 500 lidí protestovalo v Ostravě, zhruba 150 v centru Olomouce. Další z demonstrací svolala hnutí Společně pro Brno a Milion chvilek pro demokracii.

Lidé se obávají, že nedávno jmenovaná Benešová má zamezit dalšímu stíhání premiéra v takzvané kauze Čapí hnízdo. "Neprotestujeme proti výsledku voleb, ale proti tomu, že vítěz voleb nerespektuje žádná pravidla a zneužívá moc. Místo aby sloužil naší zemi, slouží jen sám sobě," uvedli pořadatelé. Vyzývali k účasti na další demonstraci v Praze plánované na 4. června.

Účastnily se známé osobnosti z Brna i Prahy

V Brně se lidé začali scházet po 18:00, začátek byl plánovaný na 18:30. Na pódiu vystoupili hudebníci Tomáš Klus a David Koller i předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, který premiéra vyzval ke společné účasti v televizní debatě, aby své kroky obhájil. "Vyzýváme Andreje Babiše, aby podstoupil test na detektoru lži a odpověděl deset našich otázek. Týkají se jeho podnikání i angažmá v StB," řekl Koller. Vystoupili také zástupci brněnských divadel nebo zpěvačka Hana Ulrychová.

Požadavkům demonstrantů stále nebylo vyhověno

Protestující chtějí, aby vláda podepsala a dodržovala sedm pojistek pro nezávislost justice, kterou formulovala platforma Rekonstrukce státu. Zahrnují posílení nezávislosti státního zastupitelství zákonem stejně jako nezávislosti soudů nebo závazek, že vláda nebude zasahovat do nezávislého vyšetřování a neodvolá nejvyššího státního zástupce.

Demonstrovalo se ve víc jak 200 obcích

Zřejmě deštivé počasí se odrazilo na počtu protestujících v Olomouci, jichž nakonec bylo zhruba 150. Demonstrace začala průvodem kolem Šantovky. K protestujícím se potom na Horním náměstí přidali další. V centru města si lidé vyslechli poselství děkanky právnické fakulty, promluvila Dominika Kovaříková a Bořivoj Šarapatka. Ve Zlíně demonstrovaly asi dvě stovky lidí. Drželi transparenty s hesly "Demisi!" nebo "Bez Babiše bude líp!"

Autoři | Foto Šárka Motyčková

Štítky demonstrace, Babiš, Brno, Benešová, Koller, Klus, závislost, Andrej Babiš, Marie Benešová, Milion Chvilek, Olomouc, Ostrava, Dominikánské náměstí, David Koller, Praha

FOTO/VIDEO: V Brně se znova sešli demonstranti za nezávislou justici.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.