Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

I ošklivá zelenina má šanci! Paběrkování po brněnsku zachrání ročně tuny přebytečných plodin

Kedlubna nakřivo nebo malé zelí. Obchody je nechtějí, přestože se tyto plodiny dají ještě využít. Potravinová banka pro Brno a Jihomoravský kraj spolu s iniciativou Zachraň jídlo proto hledají dobrovolníky, kteří by s nimi jezdili k zemědělcům tuto nechtěnou úrodu sklízet, tedy paběrkovat.

Cuketa zahnutá doleva, mrkev se třemi kořeny nebo příliš malý meloun. Do obchodů se nedostanou, přesto jsou k jídlu pořád dobré. "Ošklivé" a opuštěné plodiny se rozhodla z polí sbírat iniciativa Zachraň jídlo. 

Špatně zahnutá zelenina dostává druhou šanci už čtvrtým rokem

Od roku 2015, kdy se tito nadšenci dali dohromady, se podařilo nasbírat už 33 tun jídla pro potravinové banky. Ty toto čerstvé jídlo věnují charitám a dětským domovům, kde se na vizuální stránku ovoce ani zeleniny kvůli zaujetí zákazníka nehledí. Touto činnéstí se inspirovala nezávislá skupina dobrovolníků z Brna, která v roce 2016 založila skupinu Paběrkování po brněnsku. Dvě sezóny jezdili pro přebytky na pole pro potravinovou banku a nasbírali dalších 7 tun potravin. Nyní hledají koordinátora a další aktivní dobrovolníky, kteří se do aktivit zapojí.

Dobrovolníci stihnou zachránit i stovky kilo plodin

Paběrkování probíhá v době, kdy na polích začnou plodiny dozrávat, od června do října, a akce většnou závisí na počasí. Výjezd na pole je předem domluvený se zemědělcem. Dodávkou potravinové banky obvykle přijíždá 5 - 8 dobrovolníků, kteří se na poli zdrží dvě až tři hodiny. V té době stihnou posbírat i stovky kilogramů nechtěných plodin. 

Své přebytky zemědělci poskytují zdarma a dobrovolníci dělají tuto bohulibou aktivitu ve svém volném čase. Výsledkem je velké množství čerstvé a lokální zeleniny nebo ovoce, kterou dostanou zdarma klienti potravinové banky. Během výjezdu si dobrovolníci vyzkouší fyzickou práci na poli a blíže se seznámí s tím, jaká je praxe v zemědělství.

Přijďte se dozvědět víc na promítání!

Dnes v 18:30 bude probíhat promítání s přednáškou na toto téma v Otevřené zahradě. Po filmu Neboj se a jez! (Just Eat It!) si diváci budou moci popovídat o aktivitách iniciativy Zachraň jídlo, potravinové banky a iniciativy Paběrkování po brněnsku. Za Potravinovou banku pro Brno a Jihomoravský kraj se diskuze zúčastní její místopředseda Dalibor Levíček.

 

Projekt Paběrkujeme v regionech byl podpořen Ministerstvem zemědělství a Německou spolkovou nadací pro životní prostředí (DBU).

Autoři | Foto Paběrkování po Brněnsku

Štítky zelenina, paběrkování, přebytky, užitkové rostliny, jídlo, banka, Brno, Jihomoravský kraj

I ošklivá zelenina má šanci! Paběrkování po brněnsku zachrání ročně tuny přebytečných plodin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.