Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

K dětem se přidávají i rodiče. Za klimatickou spravedlnost budou pochodovat v neděli odpoledne

Nejen studenti. Pochodu za klima se v neděli odpoledne zúčastní tentokrát i rodiče. Chtějí tak vyjádřit podporu studentům a přispět na ochranu životního prostředí pro budoucí generace.

K pátečním středoškolským stávkám se v neděli připojí i jejich rodiče. Středoškoláci se stávkovat vydali už dvakrát, poprvé se tak stalo dvěma měsíci, 15. března. Druhý pochod prošel Brnem minulý týden, a to 3. května. Do ulic se místo školy studenti vydali s transparenty a snažili se upozornit na nebezpečnou změnu klimatu. V jejich boji je podpoří i starší generace a to symbolicky na svátek Dne matek. 

Když jdou děti, půjdou i rodiče

Akci pořádá skupina matek a otců, kteří si říkají Rodiče za klima a tento pochod se uskuteční jak v Brně, tak v Praze. Stejně jako studenti a studentky chtějí organizátoři tohoto pochodu upozornit na nezájem vlády České republiky aktivně prosazovat řešení, která mají šanci odvrátit katastrofický rozvrat klimatu.

"Z ústavy přitom vyplývá naše společenská povinnost hospodařit se zdroji tak, aby byly zachovány i pro budoucí generace. Mladí lidé mají stejně jako generace předchozí právo na budoucnost a možnost těšit se ze života."  píšou organizátoři na ekolist.cz

Inspirací jim je hnutí Mothers rise up!, které uskuteční v ten samý den pochod maminek s dětmi v Londýně.

Všechno začne pod Joštem

Brněnská akce slibuje program od 16:00, účastníci by se měli na Moravském náměstí u sochy Jošta. Zde budou probíhat proslovy a program pro děti i dospělé (malování křídami, divadlo, performance, hudba). V 17:00 vyjdou na pochod směrem k Jakubskému náměstí, dále na Malinovského náměstí, Náměstí svobody a celý pochod se zakončí na Dominikánském náměstí před Novou radnicí.

„Pochod není určen jen pro rodiče. Vítáme všechny, kdo cítí lásku k dětem a k přírodě: babičky, dědečky, tety, strejdy, chůvy, kamarády, jednotlivce, páry, které rodičovství teprve čeká, páry, které děti mít nemohou i páry, které děti mít nechtějí. Společně můžeme dosáhnout změny. Společně musíme chránit náš ohrožený domov!“ zve na protestní akci Michaela Trtíková Vojtková, jedna z organizátorek pochodu v Praze. Stejné pozvání vyzývá i k účasti na brněnském Moravském náměstí. 

Požadavky určené vládě České republiky a významným společnostem:
1. Uznejte hrozbu klimatického kolapsu jako významného faktoru pro budoucnost našich dětí a vyhlašte stav klimatické nouze.

2. Apelujte na konkrétní společnosti a medializujte jejich odpovědnost za stav našeho životního prostředí.

3. Učiňte co nejrychleji konkrétní praktické kroky k tomu, aby na území České republiky okamžitě začalo docházet ke snižování emisí CO², tak, aby bylo v souladu s doporučením Mezivládního panelu pro změnu klimatu. Znamená to co nejrychlejší ukončení provozu uhelných elektráren a těžby uhlí, zásadní navýšení podpory obnovitelných zdrojů energie a elektromobility, vytvoření nástrojů vedoucích ke spravedlivému zdanění letecké dopravy, podpora dopravy vlakové, financování dostupných úspor energie.

4. Učiňte opatření vedoucí k lepší ochraně půdy, vody a druhové rozmanitosti české krajiny.

5. Aktivně se na mezinárodní úrovni podílejte na spravedlivém přechodu k udržitelnému způsobu života.

 

 

 

Autoři | Foto Martin Šeda

Štítky klima, protest, rodiče, studenti, podnebí, Česko, Brno, Den matek, Praha, Moravské náměstí, Londýn

K dětem se přidávají i rodiče. Za klimatickou spravedlnost budou pochodovat v neděli odpoledne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.