Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihomoravské obce mohou získat grant na výsadbu stromů

Obce, školy, spolky či sdružení mohou letos opět získat grant až 30.000 Kč na výsadbu stromů či keřů. Žádat o něj mohou u ekologické Nadace Partnerství do konce května. V tiskové zprávě za nadaci uvedl David Kopecký. Partnerství podporuje obnovu zeleně v Česku od roku 2004. Od té doby bylo za pomoci nadace vysazeno v republice přes 60.000 stromů a keřů.

Nadace mezi nejúspěšnější žadatele rozdělí částky od 10.000 do 30.000 korun. Podmínkou však je, že stromy a keře vysadí dobrovolníci z řad místních obyvatel, kteří se zavážou pečovat o ně následujících pět let. Zároveň musí jít o druhy stromů na našem území původní, jako jsou lípy, duby, jeřáby, javory či staré ovocné odrůdy, které přispějí k zachování přírodní rozmanitosti.

„Letošní výzvou chceme upozornit i na vzrůstající potřebu výsadby stromů, které jsou klíčovým prvkem ke zvyšování odolnosti měst i krajiny vůči klimatickým změnám a podporují zadržování cenné vody v půdě," uvedla koordinátorka adaptačních programů Nadace Partnerství Zuzana Šeptunová.

Grant lze využít ke koupi a dopravě sazenic stromů a keřů, kůlů, ochranného pletiva nebo na propagaci projektu.

Loni nadace prostřednictvím grantových příspěvků rozdala bezmála 3,5 milionu korun. „Hned 2,4 milionu z toho směřovalo na výsadbu stromů a péči o ně. Výsadeb se vloni účastnilo 37.980 lidí a společně se jim podařilo vysadit 1886 stromů a keřů na 315 místech," uvedl manažer grantů Radim Cenek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dotace, výsadba stromů, strom, keř, grant, Nadace Partnerství, David Kopecký, Česko

Jihomoravské obce mohou získat grant na výsadbu stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.