Brno podpoří milionem korun dietní stravování ve školách. Peníze dostanou i kuchařky

Autoři | Foto MMB | Zdroj s použitím TZ

Brněnští radní dnes schválili příspěvek ve výši 1 milionu korun pro brněnské školy a jídelny. Peníze poputují na odměny pro kuchaře a kuchařky připravující dietní stravu, na jejich školení, nákup odborné literatury a na pořízení kuchyňského náčiní.

„Pro rodiče dětí se speciální dietou je složité zajistit zdravé obědy. V Brně už 2,5 roku připravuje 20 školních jídelen dietní obědy pro své žáky. Pro kuchaře to v praxi znamená práci navíc. Musejí projít školením, učit se nové postupy, dietní jídla například vaří v oddělených nádobách. Díky příspěvku od města mohou být za tuto práci odměněni nebo si jídelny mohou pořídit potřebné kuchařské potřeby. Rádi bychom, aby se do projektu od dalšího školního roku zapojilo více škol. Nejdříve však chceme podpořit ty stávající, protože si to zaslouží,“ uvedl první náměstek primátora Petr Hladík.

Peníze i za uplynulé dva měsíce

Dvacítka škol a školních jídelen, například při ZŠ Arménská, Pavlovská nebo Merhautova, obdrží 5 tisíc korun měsíčně, a to i zpětně za uplynulé dva měsíce letošního roku. V případě, že se od září rozhodnou i další školy nebo školská zařízení poskytnout svým žákům možnost dietního stravování, bude příspěvek připraven i pro ně.

Kuchařky budou zdarma školit vysokoškolští studenti

Kuchařkám  pomůžou s úpravou receptur jídel odborníci z Masarykovy univerzity. „Studenti oboru Nutriční specialista zdarma poskytují školním jídelnám odbornou garanci dietního stravování, kterou vyžaduje vyhláška o školním stravování, a zároveň tím získávají potřebnou praxi v průběhu studia,“ dodal asistent z Ústavu ochrany a podpory zdraví Masarykovy univerzity Martin Krobot.

Město také připravuje ve spolupráci se střední zdravotnickou školou školení kuchařů a kuchařek, aby mohli tato dietní jídla sami připravovat. Dále se uskuteční workshopy s rodiči školáků a s kuchaři, kde mohou sdílet své zkušenosti.

Brněnské školní jídelny vaří bezlepkově, bezlaktózově i pro diabetiky

V brněnských školských zařízeních se nejčastěji připravují bezlepkové, bezlaktózové a diabetické pokrmy. Děti také často trpí alergiemi na vejce, ořechy, citrusy, ryby, kakao. V případě těchto alergií není připravována speciální strava,  potraviny jsou pouze vyloučeny z jídelníčku.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Brno, dotace, dietní stravování, školní jídelny, peníze, kuchařky, školení, diety, kuchař, jídlo, Masarykova univerzita, Petr Hladík

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.