Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zastupitelka Vítková opouští stranu TOP 09, nelíbí se jí vedení Brna

Brněnská zastupitelka Petra Vítková rezignovala dnes na členství v TOP 09. Nelíbí se jí systém řízení Brna a stranická příslušnost, která ničemu nesvědčí, řekla dnes novinářům. Do konce volebního období zůstane nezávislá. Zároveň založila sdružení nezávislých kandidátů A co Brno?

Prostřednictvím sdružení hodlá sestavit kandidátní listinu pro podzimní komunální volby v Brně a jeho městských částech. K tomu ale z volebního zákona potřebuje téměř třicet tisíc podpisů, které musí nasbírat do srpna. Podle předsedy brněnské TOP 09 Jaroslava Kacera je rezignace svobodným rozhodnutím Vítkové.

"V politických stranách v komunální politice je na kandidátkách, v radě nebo městských částech pár schopných jedinců. Vedle nich je tam zástup lidí, kteří byli na kandidátce ve většině případů pouze proto, aby nedělali problémy těm schopnějším a hlavně aby správně hlasovali," uvedla Vítková. Nelíbí se jí řízení Brna. "Řídí ho pět lidí a já bych chtěla, aby to fungovalo jinak. Nevystupuji proti straně TOP 09, není lepší ani horší než některá jiná strana. Funguje to v ní ale stejně jako v ostatních. Vede ji předseda a další dva tři lidé, jejichž názorem se pak řídí ostatní," řekla Vítková.

TOP 09 její rozhodnutí respektuje. "Je to její svobodná volba. Uvidíme, jaké budou její další kroky. Podle toho budeme dál postupovat," sdělil brněnský předseda TOP 09 Kacer.

Vítková hodlá změny docílit kandidátní listinou nového sdružení nezávislých kandidátů A co Brno?, které založila. Bude však muset sehnat téměř třicet tisíc podpisů. "Nezávislou kandidátku nesmí nikdo podle volebního zákona sestavit bez toho, aby měl petiční arch a na něm sedm procent podpisů voličů z dané oblasti, což je pro nás Brno," uvedla Vítková.

Podpisy už začala sbírat a odevzdat je musí více než dva měsíce před volbami. "Letošních komunálních voleb se chceme zúčastnit. Budeme kandidovat jak na magistrát, tak ve všech devětadvaceti městských částech. Podle mých odhadů budou mít kandidátní listiny přes šest set jmen," dodala Vítková. 

Oslovit chce lidi z podnikatelského prostředí, ale také veřejnost. "Rádi bychom, aby se k nám připojili lidé, kteří v politice nikde nebyli, ale jsou už ze všeho naštvaní," dodala Vítková.

Zdroj ČTK

Štítky Brno, zastupitelstvo, Petra Vítková, TOP09, strana, nezávislá, TOP 09, městská část, kandidátní listina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelka Vítková opouští stranu TOP 09, nelíbí se jí vedení Brna  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.