Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Přes 400 lidí se zapojilo do tvorby rozpočtu kraje

Do tvorby rozpočtu Jihomoravského kraje pro příští rok se zapojilo 405 jeho obyvatel. Návrhy mohli přes internet posílat v říjnu díky projektu Váš kraj, Váš rozpočet.

Lidé nejvíce preferují výdaje do kultury, potom školství a zdravotnictví, řekl novinářům hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle něj kraj podněty vyhodnotí a zapojí je do prosincového schvalování rozpočtu.

Lidé měli možnost podílet se na tvorbě rozpočtu potřetí. Poprvé se zúčastnila skoro stovka lidí, loni jich bylo skoro 500. "Z více než 400 letošních účastníků byla zhruba polovina mužů a polovina žen, stejné rozdělení měla starší generace od 40 do 60 let a mladší od 19 do 40 let," uvedl Hašek.

Z návrhů vyplynulo, že lidé z deseti okruhů nejvíce dávají přednost výdajům do kultury a památkové péče, což podpořilo 14 procent z nich. O procento méně získalo školství, 12 procent pak zdravotnictví, desetiprocentní podporu v návrzích získala ochrana životního prostředí a rozvoj venkova a zemědělství. "Mezi aktivity v rámci jednotlivých oblastí se objevila podpora knihoven, financování škol a školských zařízení, dětských léčeben a center," uvedl Hašek. Lidé také požadují podporu obcí a svazků obcí při zásobování pitnou vodou.

Lidé také měli možnost zaslat konkrétní návrh, který by se nenacházel v desítce oblastí ani mezi pěti konkrétními akcemi v těchto oblastech. Ze zhruba 200 konkrétních podnětů směřovalo skoro 150 do školství. "Z toho 100 podnětů se týkalo podpory činnosti a rekonstrukce přírodovědné stanice Kamenáčky," řekl Hašek.

Na čtyři desítky podnětů směřovalo do dopravy. "Lidé chtějí dokončit dálnici z Brna do Vídně, vybudovat obchvat Kuřimi, Tuřan nebo Veselí nad Moravou, ale mimo dopravu také například podporovat svátky řemesel," dodalHašek.

Bude trvat na tom, aby podněty využili radní při tvorbě rozpočtu. "V běžné praxi mají občané možnost vyjádřit se k návrhu rozpočtu až ve fázi, kdy jev souladu se zákonem zveřejněný 15 dní před projednáváním v zastupitelstvu kraje," poznamenal mluvčí kraje Jiří Klement. Návrh rozpočtu na rok 2015 by měl být na úřední desce a na webových stránkách kraje od 3. prosince.

Zdroj: ČTK

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, Jihomoravský, 2015, Michal Hašek, Jihomoravský kraj, školství, ČSSD, Jiří Klement, Vídeň, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes 400 lidí se zapojilo do tvorby rozpočtu kraje  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.