Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hejtman Michal Hašek je ve vážném podezření ze střetu zájmů

Druhý muž sociální demokracie, šéf Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek je dva roky ve vážném podezření ze střetu zájmů. V úterý to napsal internetový deník Insider.

Podle deníku si Hašek v roce 2010 půjčil od bratislavského biskupa Církve československé husitské Jana Hradila 750 tisíc korun na vybavení nového bytu. Závazek by měl splatit do pěti let, tedy v roce 2015.

Podmínky půjčky nejsou známy. Věřitel se podle Insideru o nich odmítá bavit, hejtman na otázku odpovídá jen to, že půjčka není bezúročná.

Deník píše, že veřejnost by měla znát pozadí půjčky, protože biskup Hradil není jen duchovním a dlouholetým starostou Újezdu u Brna, ale také podnikatelem, který získává v Jihomoravském kraji veřejné zakázky. Jeho oborem se stalo zdravotnictví, respektive laboratorní diagnostika.

A právě v roce 2010, kdy půjčil hejtmanovi peníze, koupil čtvrtinu společnosti MDgK plus, která ten samý rok rozšířila působnost do vyškovské nemocnice. Zřizovatelem je tam Jihomoravský kraj, píše Insider.

Hašek v úterý v rozhovoru pro agenturu Mediafax spekulace o střetu zájmů popřel. „Striktně odmítám, že je půjčka od pana biskupa střetem zájmů. Jde o standardní půjčku, která je řádně úročena. Jakmile získám souhlas doktora Hradila, zveřejním ji a tím rozptýlím veškeré pochybnosti,“ řekl Hašek s tím, že dokument dá veřejnosti k dispozici nejspíše již ve středu.

Podle Haška je jeho půjčka veřejně známou věcí již dva roky. „Řádně jsem ji uvedl ve svém majetkovém přiznání v roce 2011,“ uvedl. Zdůraznil, že s biskupem Hradilem se zná deset let. „Nejsem informován o jeho případných podnikatelských aktivitách a žádná výběrová řízení jsem nikdy neovlivňoval,“ doplnil jihomoravský hejtman.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax
Foto: Facebook Jihomoravského kraje

Štítky Michal Hašek, hejtman, Jihomoravský kraje, střet zájmů, podezření, půjčka, Jihomoravský kraj, Jan Hradil, Asociace krajů České republiky, Mediafax, Nemocnice Vyškov, Brno, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Michal Hašek je ve vážném podezření ze střetu zájmů  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.