Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hacker médiím rozeslal rezignaci hejtmana Haška

Neznámý hacker se v úterý před polednem naboural do e-mailové pošty tiskového oddělení Jihomoravského krajského úřadu a médiím rozeslal falešný e-mail, oznamující rezignaci hejtmana Michala Haška (ČSSD) na většinu politických funkcí.

Mluvčí krajského úřadu Klement, kterého reportér Mediafaxu upozornil na existenci e-mailu, jeho pravost popřel. „Zkoumáme nyní, co se stalo. Prohlášení je každopádně falešné,“ řekl.

Krajský úřad se pak podle jeho ředitelky Věry Vojáčkové odpoledne obrátil na policii, které dal podnět k vyšetřování trestného činu.

Autoři falešného e-mailu, odeslaného právě z Klementovy schránky, podstrčili médiím informaci, že se Hašek vzdává většiny politických funkcí a ponechává si jen post hejtmana a poslance parlamentu.

Hašek vidí za prolomením e-mailové schránky svého mluvčího provokaci motivovanou politicky. S předvolebním obdobím je podle něj spojena celá řada „podpásových útoků a špinavostí“.

„Nejsem tedy překvapen z toho, že po zveřejnění průzkumů, které výrazným způsobem favorizují sociální demokracii, nastala v táborech některých jiných politických stran panika. Proto se zničehonic stala zásadním tématem má osobní půjčka, jejíž existence, výše i smluvní strany jsou dlouhodobě veřejně známy.

Za několik hodin na to někdo zneužil e-mailovou adresu tiskového mluvčího Jihomoravského kraje, ze které byla odeslána falešná tisková zpráva, bombasticky oznamující můj odchod z politických funkcí, například předsedy Asociace krajů České republiky,“ řekl Michal Hašek.

„Považuji takové podvodné jednání za hranou zákona za výraz naprostého zoufalství politické konkurence a smutný důkaz o úpadku a absenci politické kultury nejenom v našem kraji,“ dodal.

Existencí falešných e-mailů je na jižní Moravě proslulé zejména město Brno. Před časem zde skupina recesistů založila web Krno, utahující si z oficiální politiky magistrátu.

V počátcích aktivity se jim dařilo zmást některá média odesíláním poupravených a pozměněných zpráv. V reakci na to brněnský magistrát svá oficiální sdělení opatřil elektronickým podpisem.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax

Štítky falešný, e-mail, krajský úřad, hacker, Jihomoravský kraj, Michal Hašek, ČSSD, Mediafax, Parlament České republiky, Asociace krajů České republiky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hacker médiím rozeslal rezignaci hejtmana Haška  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.