Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno-střed také zavede elektronickou přihlášku do školek

Brno-střed zavede jako poslední z 29 městských částí v Brně možnost elektronické přihlášky dětí do školek. Dosud museli rodiče chodit s dětmi k zápisu osobně. Pro nový školní rok budou moci poslat žádost přes internet, řekla dnes místostarostka Brna-středu Michaela Dumbrovská (KDU-ČSL).

Nové vedení radnice považuje elektronický způsob přihlašování za transparentní. Krok se ale nelíbí ČSSD, která se v minulém volebním období v koalici s ODS elektronickému zápisu vyhýbala.

Zavedení přihlášky přes internet znevýhodní děti z Brna-středu, řekl dnes novinářům opoziční zastupitel Jindřich Zechmeister (ČSSD).

Brno-střed nabízí přes 660 míst ve 24 školkách. V posledních letech přijímá zhruba tři čtvrtiny všech zájemců, což je podle bývalého starosty Libora Šťástky (ODS) nejvíce v Brně. Za účelem udržení vysokého standardu se předchozí koalice elektronickému zápisu vyhýbala.

Nová koalice ve složení Žít Brno, ANO, KDU-ČSL a Strana zelených však rozhodla zavést elektronický zápis pro následující školní rok 2015/2016. "Jako jediná městská část jsme dosud tuto možnost nenabízeli. Je to přitom zcela evidentní, průhledné a transparentní přidělování dětí do mateřských škol," informovala Dumbrovská, která má školství na starosti.

ČSSD považuje rozhodnutí za lehkovážné. "Jedinou motivací pro přijetí je domnělá transparentnost, ale může to mít vážné důsledky. Kritéria totiž budou zvýhodňovat pětileté a šestileté děti z jiných městských částí před místními tříletými a čtyřletými dětmi," vysvětlil Zechmeister. Dodal, že dřívější systém naopak preferoval děti s bydlištěm v Brně-středu před dětmi z jiných městských částí. Podle Zechmeistera tak hrozí, že reálně naroste počet přijatých dětí z jiných městských částí, přičemž se nedostane na všechny z příslušné městské části.

Dumbrovská se však žádných komplikací neobává. "Vize, že nyní děti z městských částí předběhnou starší děti odjinud, není přesná. Předškoláci měli vždy přednost oproti mladším bez ohledu na městskou část," zdůraznila místostarostka. Zároveň připomněla, že po zavedení elektronické přihlášky volali rodiče. "Do mateřských škol mohou děti umístit i rodiče z jiných městských částí, kteří do centra dojíždějí za prací. Navíc jsme si udělali analýzu a zjistili jsme, že se podařilo umístit všechny děti z Brna-středu. I nyní pro ně budeme mít dostatečnou kapacitu," dodala místostarostka.

V celém Brně je přes 100 školek, do kterých chodí zhruba 11.000 dětí. Magistrát se snaží počet míst neustále navyšovat. Za posledních 12 let vzniklo téměř 3000 nových míst.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno-střed, městská část, Brno, KDU-ČSL, ČSSD, koalice, ODS, Libor Šťástka, ANO 2011, Žít Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno-střed také zavede elektronickou přihlášku do školek  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.