Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

VOLBY 2024: Jižní Morava zná své senátory. Druhé kolo ovládli bývalý policista Šlachta a režisér Rychlík

Senátní volby jsou definitivně u konce a jižní Morava zná své senátory. O tom, kdo bude Brno-město a Břeclav zastupovat v Horní komoře Parlamentu České republiky, rozhodli voliči. Do volebních místností jich v porovnání s minulým týdnem dorazilo výrazně méně.

Břeclav

Senátorem ve volebním obvodu Břeclav je Róbert Šlachta z hnutí Přísaha. Získal hlasů 58,88 procenta hlasů Břeclavanů. 

„Děkuji vám, že jste mě podpořili! Budu vaším hlasem proti vládě a budu silným hlasem pro Břeclavsko," poděkoval Šlachta voličům. Pro své hnutí získal vůbec první politickou funkci mimo obecní zastupitelstva. 

Bývalý elitiní policista v roce 2021 založil politické hnutí Přísaha a stal se jeho předsedou. V parlamentních volbách v roce 2021 uskupení získalo 4,68 procenta hlasů a nedostalo se tak do Sněmovny. Od roku 2022 je Šlachta zastupitelem města Pohořelice v okrese Brno-venkov.

Šlachtův soupeř Miloslav Janulík (ANO) dostal 41,11 procenta hlasů.

Druhého kola voleb se zúčastnilo 14,59 procent voličů, před týdnem volební místnosti navštívlo 33 procent. „Myslím, že s nízkou účastí u senátních voleb musíme počítat. Ale velkou roli v tom podle mě hraje zejména to, že lidé nedostávají volební lístky domů. Voliči si často neuvědomí, že je ještě jedno kolo. Nad tím bychom se měli zamyslet a změnit to,“ řekl Šlachta při příchodu do volebního štábu v Pohořelicích. 

Dosavadní senátor Rostislav Koštial (ODS) neuspěl už v prvním kole volby. V prvním kole získal Šlachta 24,74 procenta hlasů, Janulík 22,54 procenta hlasů. V obvodu Břeclav usilovalo letos o senátorský post devět kandidátů.

Brno-město

Senátorem za Brno-město se stal Břetislav Rychlík (TOP 09) se ziskem 67,8 procent voličů. Náměstkyně brněnské primátorky Karin Podivinská (ANO) dostala 32,19 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 13,29 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 25,76 procenta. Dosavadní senátor, ministr školství Mikuláš Bek (za STAN), letos nekandidoval.

V prvním kole získal režisér Rychlík 28,77 procenta hlasů, Podivinská 23,66 procenta hlasů. V obvodu Brno-město usilovalo letos o senátorský post sedm kandidátů.

„Jsem příjemně překvapen, ráno jsem si říkal, že nepřišlo moc lidí a vždycky jsem mírný skeptik," řekl Rychlík. Mezi témata, kterým se chce věnovat v Senátu, jsou ta, jimž se věnuje dlouhodobě. „Počínaje ochranou životního prostředí. Měli jsme tu třetí stoletou vodu za 30 let a je zřejmé, že klima nějakou ochranu potřebuje," uvedl Rychlík.

Rychlík se proslavil jako herec a režisér brněnského HaDivadla, později začal s úspěchem natáčet rozmanité dokumenty. Později spolupracoval také s brněnským divadlem Husa na Provázku či pražskou Archou. V roce 1989 byl jedním ze signatářů petice Několik vět, patřil i ke spoluzakladatelům Občanského fóra. Od roku 1997 byl Rychlík dramaturgem České televize.

Letos v březnu uvedl, že politiku vnímá jako službu občanům, střet hodnot opřených o tradice demokracie a humanismu. „V tomto smyslu věřím, že by moje působení v politice bylo pokračováním toho, co dělám celý život. V listopadu 1989 jsme své zemi vraceli demokratické hodnoty a principy a teď je zjevně na čase v tom pomoci znovu," řekl.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto se svolením Róberta Šlachty

Štítky Jihomoravský kraj, Brno, Břeclav, volby, volby do senátu, druhé kolo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Jižní Morava zná své senátory. Druhé kolo ovládli bývalý policista Šlachta a režisér Rychlík  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.