Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Doufám, že rozkvět Brna lidé vnímají, říká Vaňková v rozhovoru o parkování, rozpočtu, budoucnosti, ale i kokainu

Rozpočet Brna pro rok 2024, doprava a parkování, osud stadionu Za Lužánkami nebo kina Scala, ale i ohlédnutí za kokainovou kauzou. To jsou témata, o kterých se v rozhovoru pro Brněnskou Drbnu rozhovořila primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). „Chápu, že všichni nemůžou být spokojeni a mít pocit, že se všechno vyvíjí správným směrem, ale doufám, že rozkvět Brna lidé vnímají,“ pověděla brněnská primátorka k budoucnosti jihomoravské metropole.

„Z mého pohledu úvěr není problémem“

Zastupitelé schválili rozpočet na rok 2024 s příjmy 18,6 miliardy a výdaji 19,5 miliardy. Je to pro Brno dobrá situace?
Podle mě určitě ano. Rozpočet je nejvyšší v historii, celkově počítáme s částkou 21 miliard pro celé Brno včetně městských částí. Největší část příjmů jsou daňové příjmy od státu, kde počítáme s částkou 15,3 miliardy. Musíme počítat i se zapojením úvěru ve výši 1,1 miliardy.

Vnímáte úvěr jako problém?
Z mého pohledu úvěr není problémem. Je to o tom, že chceme investovat. Rozpočet je připravený tak, že třicet procent výdajů jde na investice a pokud z tohoto důvodu počítáme i se zapojením úvěru, tak v tom nevidím problém. Je to podle mě lepší, než kdybychom nepočítali s úvěrem, ale většina peněz by šla jen do provozu.

Jak funguje splácení takového úvěru?
Úplně obecně lze říci, že to funguje do jisté míry podobně, jako když si úvěr vezme fyzická osoba. Máme smlouvy s bankovními institucemi, máme nadefinované podmínky úvěru a ve chvíli, kdy nastane vhodná doba k čerpání úvěru, tak ho vyčerpáme, využijeme peníze na investiční akce, které pokládáme za významné a potom splácíme úvěr podle podmínek smlouvy. Úvěry máme předjednané už více let, už vlastně v době, kdy začal covid, tak jsme počítali s tím, že ekonomická situace bude složitější. Není to nic nestandardního, my i v tuto chvíli každé pololetí splácíme úvěry, které se čerpaly před mnoha lety a kde teď ještě dobíhají splátky.

Co letos spolkne z rozpočtu Brna největší částky?
Stavba multifunkční haly a stavba Janáčkova kulturního centra. Na Janáčkovo kulturní centrum máme v rozpočtu vyčleněno 350 milionů korun, což ale neznamená, že přesně tato částka se bude čerpat. Na výstavbu multifunkční haly je určeno 573 milionů korun a dalších 70 milionů půjde na související dopravní infrastrukturu.

Co se Brnu letos (ne)povedlo? Stavba arény, dopravní projekty i výhra u soudu, tvrdí zastupitelé

Rok 2023 se chýlí ke konci, a tak se nabízí otázka bilancování. Událostmi nabitý rok zažilo také Brno, v němž se odehrálo hned několik velkých akcí a projektů. Prostor na zhodnocení právě končícího roku dostali také zástupci Brna, kteří odpovídali...

„Pokud si rodina zvykne na to, že bude mít jedno auto, ne dvě nebo tři, tak se problémy s parkováním budou snižovat“

Nejpozději na konci letošního roku mají být hotové všechny aktuálně stavěné části velkého městského okruhu v Brně. Platí to?
Úplně přesně je to tak, že na Žabovřeské, Bauerově a na úseku Tomkovo náměstí a Rokytova budou do konce roku zprovozněny silnice I. třídy, což je nejdůležitější z hlediska dopravy. Žabovřeská by měla být hotová celá, finální dokončení dalších staveb pak předpokládáme postupně v první polovině příštího roku. Je třeba si uvědomit, že hlavním investorem je Ředitelství silnic a dálnic, není to primárně stavba městská, ale my s ŘSD velmi úzce spolupracujeme, bez vzájemné spolupráce by to nešlo.

V roce 2024 se parkovací systém rozšíří do dalších oblastí, které budou spadat do zóny C. Co to má mít za následek?
Obecně je to o systému rezidentního parkování. Když jsme přistoupili k zavádění rezidentního parkování v Brně, tak je jednoznačně ku prospěchu jeho rozšiřování do dalších lokalit. My se snažíme vyjít vstříc městským částem, které mají zájem o to, aby u nich bylo rezidentní parkování. Zatím požadavky městských částí převyšují naše možnosti, protože ten proces je velmi složitý. Není to jen o umístění značek, je nutné vše naprojektovat, pak věc prochází poměrně složitým schvalovacím procesem a pak teprve se může přistoupit k realizaci, což zabere určitý čas. My teď nestíháme realizovat požadavky všech městských částí. Primárně je rezidentní parkování založeno na tom, aby obyvatelé dané lokality měli určitou přednost v rámci parkování a aby návštěvníci, kteří tam přijedou z jiných lokalit, měli možnosti parkování lehce omezenější než rezidenti. Slibujeme si od toho to, že v lokalitě, kde se zavede rezidentní parkování, budou mít rezidenti vyšší možnost zaparkovat minimálně ve večerních hodinách a v noci, přesně o tom je zóna C. Přes den je to tam volné a může tam parkovat kdokoliv, ale večer a v noci jsou preferováni ti, kteří tam bydlí.

Je podle vás možné vyřešit parkování v Brně tak, aby všichni byli spokojení?
Je to obecnější problém a týká se toho, kam jako město budeme směřovat. Zda se bude dařit využívat i jiné formy dopravy než jen tu individuální automobilovou. Brňané jsou hodně zvyklí využívat auta a čím víc využívají auta, tím více je potřeba parkovacích míst. Pokud se nám podaří to, o co se snažíme, tedy naučit lidi víc využívat městskou hromadnou dopravu, tak logicky nebude tolik problémů s parkovacími místy. Pokud si rodina zvykne na to, že bude mít jedno auto, ne dvě nebo tři, tak se problémy s parkováním budou snižovat. Na druhou stranu si ale nemůžeme myslet, že tato změna nastane ze dne na den.

Co pro to děláte?
Snažíme se kromě rozšiřování rezidentního parkování zvyšovat počet parkovacích míst. Letos by měl být dokončen nový parkovací dům na Šumavské, ale ruku v ruce s tím se snažíme podporovat městskou hromadnou dopravu, a to například tím, že se od roku 2012 nezdražilo jízdné. Hodně investujeme i do modernizace dopravních prostředků MHD, z rozpočtu dáváme dopravnímu podniku zhruba 2,7 miliardy. Modernizace vozů ve smyslu klimatizace nebo možnosti nabíjení mobilních telefonů přes USB má vést k tomu, aby cestující cítili, že MHD v Brně je komfortní. V posledních letech jsme tu zavedli za mě velmi úspěšný systém placení „Pípni a jeď!“. To všechno je komplex aktivit, které děláme proto, aby lidé preferovali MHD.

Ukápla slzička, ale zvítězil rozum, říká nyní Švancara o zbourání Lužánek

Vlna emocí cloumá aktuálně fotbalistou a populárním televizním glosátorem Petrem Švancarou. Brněnský patriot stejně jako mnozí fandové Zbrojovky stále věřil, že Zbrojovka se jednou vrátí na legendární stadion za Lužánkami. Jenže město rozhodlo,...

„V tuto chvíli činíme kroky k tomu, aby lokalita za Lužánkami sloužila jinému účelu než tomu fotbalovému“

Jaká je situace stadionu Za Lužánkami?
Zhruba před čtvrt rokem padlo rozhodnutí, že fotbalový stadion na tomto místě nebudeme znovu budovat. Snažili jsme se vytipovat lokality, kde by mohl stát nový fotbalový stadion a zvítězila lokalita brněnského výstaviště, kde se v této chvíli už buduje multifunkční hala. Tyto dvě stavby by mohly mít například společná parkovací místa, dopravní dostupnost je tam skutečně výborná. V tuto chvíli činíme kroky k tomu, aby lokalita za Lužánkami sloužila jinému účelu než tomu fotbalovému.

Jaké to jsou kroky?
Už dříve byla nachystaná dokumentace pro demolici stadionu, ale ještě se počítalo s tím, že by tam mohl vyrůst nový stadion. V tuto chvíli, kdy už víme, že tam nebude, musíme nachystat podklady pro demoliční povolení. Až budeme mít tyto záležitosti přichystané, tak předpokládám, že po získání demoličního výměru skutečně dojde k odstranění stavby.

Bude chtít Brno prodat pozemek soukromému investorovi?
To je na velkou debatu. My chceme, aby v lokalitě za Lužánkami zůstaly sportovní aktivity. Teď jsme tam otevírali plavecký bazén, plánujeme tam umístit víceúčelovou halu, která by měla sloužit dráhové cyklistice a atletice. Pro určité sporty ta lokalita bude určená a tím pádem ta část pozemků zůstane ve vlastnictví města. Jestli se i ty ostatní pozemky budou využívat pro sport, nebo k něčemu jinému, to je předmětem diskuzí.

Jde stavba nové arény podle plánu?
Stavba jde poměrně rychle dopředu a podle mých informací tam nejsou žádné zásadní problémy, které by vedly k úvahám o zpoždění. Dokončena by měla být na přelomu jara a léta roku 2026. Věnujeme se i hledání provozovatele arény, což je zásadní otázka. Právě s ohledem na provozovatele je potřeba vybavit vnitřní prostory a zaměřit se na takzvaný fit-out.

Jaká je aktuálně situace s kinem Scala?
Budova je poměrně složitá. Jsou tam dva hlavní sály, kinosál a velký sál, kde bylo Divadlo Bolka Polívky. Byť vchody jsou z různých ulic, tak sály jsou nad sebou. Tato část budovy je narušená. V těchto sálech žádné aktivity neprobíhají, protože to statik vyhodnotil jako životu nebezpečné. Pak jsou tam související prostory, které nejsou v narušené části, jde o předsálí kina Scala a předsálí Divadla Bolka Polívky. Tam to nebezpečí není a tam aktivity mohou probíhat. V narušených prostorách průběžně dochází k monitoringu stavu budovy, což znamená, že kdyby se zjistilo, že jsou tam výrazné změny, tak by to mohlo vést k dalším opatřením. Zároveň se dělají průzkumné sondy, aby se zjistilo, jak je to narušení významné. Má to několik etap a jde se od střechy dolů, teď nás čeká třetí etapa průzkumu, která se bude věnovat spodním prostorám. Finální stanovisko statiků by mohlo být do léta a na základě finálního zhodnocení se budeme rozhodovat, co dál. Pořád platí, že jsme tento objekt nabídli Masarykově univerzitě za symbolickou jednu korunu za podmínky, že by univerzita objekt opravila a vrátila ho do režimu užívání takového, jaký platil dřív, zejména ve smyslu užívání kina Scala. Jednání s univerzitou stále vedeme, ale i ona logicky čeká na verdikt statického posouzení a na to, jaké budou předpokládané náklady na opravu budovy. Samozřejmě vnímám, že kino Scala bylo fenoménem, je to jedno z posledních velkých kin, které je stále v provozu. Scala byla unikátní nejen svým programem, ale i umístěním v centru a byla bych velmi ráda, kdyby se tam podařilo ty aktivity navrátit, protože vím, že není jednoduché aktivity z tohoto místa přenést do jiného prostoru, protože právě to místo hraje velkou roli.

Letos čeká Brno další ročník festivalu Pop Messe. Jak vnímáte fakt, že se festival nemůže uskutečnit na stadionu Za Lužánkami, kde proběhl první ročník?
Organizátoři Pop Messe jsou velmi racionální a chápou, že určité věci mají své důvody. Obě strany vnímaly, že přesun z areálu stadionu není optimální, že je to spíše kompromisní řešení, které není ku prospěchu festivalu. Organizátoři chápali naše argumenty a vyjednávání nebylo úplně složité, my jsme se snažili najít takové řešení, které i letos umožní festival znovu konat a navazovat dále, protože si uvědomujeme, že jde o zcela nový druh festivalu, který může Brno proslavit. Jde o určité vymezení se vůči ostatním festivalům, které se konají jinde v republice, například v Ostravě. Musíme však pracovat s možnostmi, které máme. Vždycky pro mě bude důležitější bezpečnost lidí. Kdybych i přes písemné posouzení odborníka šla do rizika a nakonec se tam někomu něco opravdu stalo, určitě by se mi až do smrti nežilo dobře.

Za rámeček si nejspíše nedá brněnská primátorka Markéta Vaňková novou fotografii, která aktuálně oblétává sociální sítě a média. Na snímku se společně s náměstkem Robertem Kerndlem usmívají nad lajnou bílého prášku. Politička pravost fotky...

KOMENTÁŘ: Život v Brně je jinde. Bílý prášek primátorky překrývá reálné problémy

Brnem hýbe aférka, kterou rozpoutala údajně tři roky stará fotografie primátorky s bílým práškem. Na snímku se politička se svým nerozlučným druhem a spolustraníkem Robertem Kerndlem usmívají na lajnu neznámé látky. Do celého dění se navíc první...

„Je pro mě cenná i zpětná vazba od lidí, kteří tady nebydlí, ale třeba sem přijedou odjinud a slyším od nich na Brno v podstatě jenom chválu“

Kauza kokainu a HHC už je za vámi. Jak se k ní stavíte trochu s odstupem?
Tuším, proč se zmíněná fotka objevila asi dva a půl roku poté, kdy pravděpodobně vznikla. To je jedna věc, která mě netěší a nemyslím si, že by to byl rovný způsob politického boje. Pokud je ta fotka pravá, což nemůžu vyloučit, tak by mi přišlo přirozenější, kdyby se na veřejnosti objevila v horizontu dvou týdnů od té doby, co vznikla. Tyto okolnosti mi nejsou příjemné. Co se týká fotky samotné, byla jsem v první fázi stoprocentně přesvědčená o tom, že jde o falzifikát, protože jsem byla téměř schopná dát ruku do ohně za to, že mě nikdo nikdy nemohl v takové situaci vyfotit. Je pravdou, že jsem si poté, co mi to někdo připomněl, uvědomila, že před poměrně dlouhou dobou jsem se potkala se skupinou mladých lidí v dobré náladě a že nemůžu úplně vyloučit, že tam došlo i k této situaci. Samozřejmě mě to netěší, netěšilo mě to ani v té době a s odstupem to říkám úplně stejně. Asi bych se zejména v mojí pozici neměla úplně ocitat v situacích, kdy si nepamatuji, co se dělo. Z tohoto pohledu je mi to nepříjemné, vím, že to není dobrý vzor například pro moje děti. Na druhou stranu každý jsme člověk chybující, já jsem poměrně známá tím, že mám ráda společnost, ráda se bavím a nejsem ta upjatá, která by si nedala skleničku vína. V té situaci byla dobrá nálada a já byla ráda, že se bavím s mladými lidmi o kultuře, bylo to zábavné a nelituji toho, že se někdy pouštím do debat, ale samozřejmě je mi nepříjemné to, že si do detailu nepamatuji, jaký průběh to setkání mělo. Vím, že to bylo veselé a příjemné.

Jak si myslíte, že na vás Brňané budou po vašem odchodu z křesla primátorky vzpomínat?
Nevím, jak mě vnímají dnes, třeba i s ohledem na tu nešťastnou fotografii, ale můžu říct, jak mě vnímali v době, kdy se konaly volby. Počet preferenčních hlasů a vítězství ve volbách mluvilo za vše. Je jasné, že jsme měli výrazně větší úspěch, než byl průměr ODS, takže si myslím, že to bylo určité vysvědčení za čtyři roky pro mě a moje kolegy z ODS. Pevně věřím tomu, že Brňané vnímají, že se Brno posunuje dopředu a v mnoha oblastech vzkvétá. Zároveň ale chápu, že všichni nemůžou být spokojeni a mít pocit, že se všechno vyvíjí správným směrem. Doufám, že rozkvět Brna lidé vnímají. Je pro mě cenná i zpětná vazba od lidí, kteří tady nebydlí, ale třeba sem přijedou odjinud a slyším od nich na Brno v podstatě jenom chválu.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Horňák

Štítky rozhovor, politika, primátorka, Markéta Vaňková, Brno

Doufám, že rozkvět Brna lidé vnímají, říká Vaňková v rozhovoru o parkování, rozpočtu, budoucnosti, ale i kokainu  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.