Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Co se Brnu letos (ne)povedlo? Stavba arény, dopravní projekty i výhra u soudu, tvrdí zastupitelé

Rok 2023 se chýlí ke konci, a tak se nabízí otázka bilancování. Událostmi nabitý rok zažilo také Brno, v němž se odehrálo hned několik velkých akcí a projektů. Prostor na zhodnocení právě končícího roku dostali také zástupci Brna, kteří odpovídali v pravidelné rubrice Brněnské Drbny Politická korida.

Otázka adresovaná městským zastupitelům zněla následovně: 
Co se Brnu letos povedlo, případně nepovedlo? 

(Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení)


Jiří Oliva (SOCDEM)

V mém resortu majetkového odboru vidím jako největší úspěch pravomocná vítězství klíčových dvou soudních sporů v lokalitě za Lužánkami a rovněž v soudním sporu o vlastnictví obchodů v podchodu pod hlavním nádražím. Také jsme úspěšně dokončili obří majetkovou směnu Brna se státem a nabyli pozemky pro výstavbu městského dostupného bydlení. 

Mimo můj resort mám největší radost z dokončení nové tramvajové tratě do Kampusu a nového tramvajového tunelu na VMO Žabovřeská.


Jaroslav Suchý (KDU-ČSL+STAN)

Jako lidovci se snažíme zaměřit na vaše potřeby. Inspirovali jsme se vašimi podněty, které řešíme od kampaně minulého roku. Pro rodiny s dětmi jsme vytvořili rodičovské vouchery, které začnou platit od nového roku. Do dětí se vyplatí investovat, a proto podpoříme jejich volnočasové aktivity částkou 4000 korun na dítě ročně po dobu dvou let. Vše půjde vyřídit online.

Po Brně také vznikají nové plochy zeleně, protože jsme podpořili desítky projektů za 30 milionů korun a zmodernizovali Mendlovo náměstí. Pokračujeme v ekodotacích a investujeme do čištění Prýglu. Díky nejmodernější lince v ČR ročně navíc vytřídíme tisícovky tun odpadu. Nemalou událostí bylo otevření nové kavárny v Lužánkách, kam chodí hlavně rodiče s dětmi a taky se nám podařilo citlivě opravit Arnoldovu vilu. Za to jsem moc rád.

Podporujeme, aby byly hřbitovy důstojné a klidné místo pro naše blízké. Proto jsme zrekonstruovali Fuchsovu obřadní síň na Ústředním hřbitově a investujeme do hřbitovů po celém Brně.  


Markéta Vaňková (ODS + TOP 09)

Povedlo se toho hodně. Napuštění „brněnského moře“ bylo tečkou za revitalizací parku na Moravském náměstí, po dostavbě a rekonstrukci jsme otevřeli komplex bazénů za Lužánkami, tunelem na Žabovřeské začaly jezdit tramvaje a veřejný prostor oživily a ochlazují bronzové kužely na Dominikánském náměstí.

Začala výstavba multifunkční haly i kotle na spalování štěpky v teplárnách, běží práce na všech třech úsecích velkého městského okruhu, staví se třetí hala pro míčové sporty v areálu na Vodově.

V roce 2024 po rekonstrukci zpřístupníme Arnoldovu vilu a vodojemy na Žlutém kopci, měla by také začít výstavba Janáčkova kulturního centra a tramvajové trati na Kamechy. Finalizují se smlouvy na realizaci horkovodu a dodávky tepla z Jaderné elektrárny Dukovany, v kooperaci se státem pokračuje příprava stavby nového brněnského nádraží.

U velkých projektů samozřejmě nejde vždy vše podle plánu, někdy máme zpoždění, ale i tak jsem přesvědčena, že je jasně vidět, jak se naše město rozvíjí.


Monika Lukášová Spilková (Piráti)

Milé občanky a milí občané města Brna,  nejdříve mi dovolte popřát Vám všem krásné Vánoce  ve společnosti těch nejbližších a do nového roku hodně zdraví, štěstí a spokojenosti. Konec kalendářního roku bývá spojen s bilancováním, proto dnes spolu projdeme několik momentů, které považuji za důležité pro vývoj města Brna v uplynulém roce.

Mrzí mne, že byl ukončen v plánované podobě projekt třetího kotle pro spalovnu a doufám, že projekt se po přepracování přece jen zrealizuje. Nepovažuji za šťastné, že se nadále rozevírají nůžky mezi platy pracovníků v našich dvou velkých divadlech, Národním a Městském - tuto záležitost bude třeba v následujícím roce řešit.

Naopak jsem ráda, že se obyvatelé Sadové konečně dočkají trolejbusové linky. Potěšil mne také projekt, který se snaží dostat Augustiniánské opatství na Mendlově náměstí na seznam UNESCO a nový sběrný dvůr v Židenicích. Skvělá zpráva pro Brno je také dvojité vítězství u soudu s podnikatelem Procházkou ohledně majetkových vztahů v okolí Boby centra.


Leoš Prokeš (SPD)

Životní situace našich občanů v důsledku počínání neschopné vlády České republiky a nepochopitelné, až agresivní podpoře směrem k Ukrajině snižuje úroveň života lidí i v našem městě. Člověk by si řekl, že právě v této době musíme realizovat pouze a jen nezbytné a důležité projekty, které jednoznačně pomohou obyvatelům Brna.

Na místo toho se vládní koalice pouští bezmyšlenkovitě do riskantních projektů, jako je například nová multifunkční hala. Náš klub podporuje výstavbu nové haly, ale za podmínek, že bude určený provozovatel a nestane se, že obří provozní náklady padnou na vrub Brna.

Také zcela postrádáme koordinaci dopravních staveb, výkopových prací a s tím spojených uzavírek, což v Brně způsobuje dopravní peklo. Přitom právě současné vedení města v čele s ODS bylo hlasitým kritikem nedostatečné koordinace dopravních prací. Zatím se pouze podařilo udělat z centra Brna díky provozovatelům rozvážkových společností jednu nekonečnou cyklostezku, která ohrožuje zdraví a bezpečnost chodců.


Oslovený zástupce hnutí ANO nedodal odpověď do termínu uzávěrky. Koalici Brna tvoří ODS+TOP 09, ANO, KDU-ČSL+STAN a ČSSD (pozn. redakce).

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arena Brno

Štítky Brno, Politická Korida, Anketa, Projekty, Hodnocení

Co se Brnu letos (ne)povedlo? Stavba arény, dopravní projekty i výhra u soudu, tvrdí zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.