Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na nádraží je třeba posílit hlídky, pomoci bezdomovcům a hodně uklízet, myslí si zástupci Brna

Stovky kontrol, dvě stě přestupků a celkem tisíc zákroků. Tak zní ve zkratce měsíční statistika Městské policie Brno na hlavním nádraží, které dlouhodobě patří mezi nejproblematičtější místa ve městě. Na otázku, jak postupuje radnice při řešení problematiky a zda má návrhy na možné zlepšení situace, jsme zeptali brněnských zastupitelů v pravidelné rubrice Brněnské Drbny Politická Korida.

Otázka adresovaná městským zastupitelům zněla následovně: Jak lze z pohledu Brna situaci na nádraží a jeho okolí zlepšit? 

(Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení)


Jiří Oliva (SOCDEM)

Nejdůležitější je celková kultura prostředí, vezměme si situaci na Mendlově náměstí před a po rekonstrukci. Okolí nádraží se také brzy změní k nepoznání – velmi brzy zmizí budova Tesca a na jejím místě vyroste krásný a čistý soubor moderních budov, na to bude navazovat rekonstrukce a zkulturnění podchodu. Dále kompletní rekonstrukce a zkulturnění ulice Benešovy a nakonec i celé nové nádraží.

Samozřejmostí je ale  častý úklid a neustálý dohled ze strany městské policie, ať už hlídkami v terénu nebo i kamerami a jejich důsledné vymáhání čistoty a pořádku.


Robert Kerndl (Společně ODS+TOP09)

Brno nastavilo v nedávné době řadu opatření. Byla posílena spolupráce a vzájemná komunikace mezi organizacemi, které pracují s osobami v této lokalitě. Základem je terénní práce, tj. nasměrování osob do sociálních služeb a motivace k jejich využívání. Organizace působí v terénu denně, včetně víkendů. V centru probíhá také celoroční vyhledávací činnost sociálních pracovníků s cílem kontaktovat, informovat a motivovat klienty ke změně životního stylu.

Městská policie v rámci pochůzkové činnosti kontroluje dodržování vyhlášek vztahujících se k bezpečnosti a zajištění veřejného pořádku. Pro vykázání problémových osob však nejsou v současné době právní nástroje. Zrušením zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ztratily obce možnost uložit trest zákaz pobytu.

Pouhá přítomnost těchto osob na veřejném prostranství je legální a nelze je vykázat, pokud se nedopouštějí nezákonné činnosti. Rovněž pokuty se při řešení protiprávního jednání ukazují jako neefektivní, neboť jsou obtížně vymahatelné.


Jasna Flamiková (Zelení+Žít Brno)

Největší koncentrace lidí logicky způsobuje největší množství problémů. Přednádražím se denně protočí až sto tisíc lidí. Zároveň je to vstupní brána do města. Tomu by měla odpovídat náležitá péče, tedy i počty preventivních kontrol. Ty jsou opravdu důležité a děkuji za ně. Vzhledem k exponovanosti prostoru doporučuji jejich navýšení.

Velmi důležitá je intenzivnější pomoc lidem bez domova a alespoň provizorní ubytovací kapacity. Stydím se za nás, když tyto lidi vidím spát na lavičkách nebo pod keřem. Viditelnější jsou samozřejmě ti, kteří se v zoufalé situaci posilňují alkoholem. Přitom jen menšina z nás po něm v těžké chvíli nesáhne také.

Bez domova lidé ztrácí oporu pro řešení svých problémů, jsou v neustálé tenzi, s duševními problémy. Bez pomoci zvenčí se z toho dostanou jen ti nejsilnější. Na ulici jsou většinou ti, co nemají dostatečně silné lokty nebo síť přátel a příbuzných, kteří jim podají pomocnou ruku. Dostat je zpátky do normálního života by pomohlo nám i jim. 


Jiří Kment (SPD)

Výrazné zlepšení situace může nastat pouze se změnou legislativy. Současná dává příliš možností těm, kteří chtějí působit destruktivně a kašlat na pravidla. MP má v Brně 500 strážníků, jedna hlídka by mohla být vždy v této lokalitě. Tisíc úkonů za měsíc zde znamená 33 úkonů denně resp. pouze 1,4 úkonu za hodinu.

V Brně každý rok dotujeme neziskovky, které toto mají řešit ale prý nelze jejich činnost evaluovat. Buď je přestaňme platit nebo požadujme dokumentování jejich práce.

Můžeme se také inspirovat ve Znojmě a zabavovat jim alkohol nebo obnovit zákaz pobytu pro mimobrněnské, které sem odvezou na záchytku a už tu zůstanou. Můžeme zřídit úklidovou četu, která bude „zaplivaný“ střed Brna nonstop čistit a zaměří se i na místa, kde bezdomovci budí veřejné pohoršení, zabírají a znečišťují veřejný prostor nebo tvoří skládky. 


René Černý (ANO)

Data Městské policie Brno jasně ukazují, že bezpečnost a veřejný pořádek jsou klíčovými oblastmi potřebující okamžitou pozornost. Zavedení zákazu pití na veřejnosti v centru města bylo prvním krokem ke zlepšení situace, avšak je nezbytné tuto oblast dále rozvíjet a zajistit další účinné vymáhání této vyhlášky.

Zvýšili jsme počet městských strážníků a zároveň jsme vytvořili speciální jednotky pro monitorování a vymáhání předpisů včetně zákazu pití alkoholu v centru města Brna. Vnímáme, že je nutné stále rozšiřovat bezpečnostní opatření, a to prostřednictvím investice do modernizace a rozšíření systému kamerového dohledu a dále také rozšíření osvětlení v problematických oblastech.

Nadále budeme ve spolupráci s Městskou policií Brno sledovat a vyhodnocovat účinnost jednotlivých opatření s cílem zlepšovat účinnost a odpovídat na aktuální potřeby.


Marek Lahoda (Piráti)

Hlavní nádraží a jeho okolí je přestupním uzlem s nejvyšší koncentrací lidí v Brně. Už jen z toho plyne, že zde bude nejvíce přestupků a jiných problémů. Pro zlepšení situace by mělo vedení města přijmout komplexní opatření:

1) Zintenzivnění preventivní přítomnosti strážníků a jejich zaměření se na konkrétní problémy.

2) Hlubší spolupráce strážníků s terénními pracovníky sociálních služeb a jejich větší podpora od města. Pouze dlouhodobou systematickou prací na zlepšení životních podmínek sociálně strádajících osob lze předejít popsaným problémům.

3) nvestice do kultivace veřejného prostoru. Částečná oprava povrchů a úprava dopravního režimu byl krok správným směrem, ale celé okolí Hl. nádraží si zaslouží kompletní rekonstrukci a skutečnou pěší zónu. Příkladem budiž nedávno dokončená revitalizace parku na Moravském náměstí. Zde vznikl velmi příjemný prostor, který vytváří přátelské prostředí a láká tak lidi k zastavení se, čímž zároveň předchází nežádoucím jevům.


Zástupce uskupení Lidovci a Starostové odpověď na otázku nedodal do termínu uzávěrky. Koalici Brna tvoří ODS+TOP 09, ANO, KDU-ČSL+STAN a ČSSD (pozn. redakce).

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Politická Korida, Nádraží, Bezpečnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sarka Bemova

To si snad dělají srandu. Brněnské nádraží je tak trochu pekelná brána do Brna. Denně tudy projíždím a kvůli bezdomovcům aby neobývali lavičky na nádraží ve vestibulu si musíte při zpoždění vlaku hezky dlouho postát na nohou. Ano posezení pár lavic směrem k drogerii a billy je možná hezké, ale na tak frekventované nádraží úplně nepostačující. Celkově to působí jako východ do totálního chaosu. Nic pěkného tam nevidím. A ty skupinky popíjejicích alkohol před nádražím jsou úplně tečkou za celým děsivým místem. Klidně tam dejte hlídačů 100 a nepomůže to vůbec. Radní města asi přesně neví o čem mluví, asi by měli každý den chodit přes nádraží. To je můj osobní názor.

Čtvrtek, 30. listopadu 2023, 08:22Odpovědět

Jaroslav Šálovský

To je dobrej fór...prej zástupci města myslí ????

Čtvrtek, 30. listopadu 2023, 05:05Odpovědět

Na nádraží je třeba posílit hlídky, pomoci bezdomovcům a hodně uklízet, myslí si zástupci Brna  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.