Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zástupce Brna rozhádal miliardový kotel pro spalovnu. Bojí se zdražení tepla i tun odpadků

Vlnu vášní a emocí vzbuzuje v Brně plánovaná stavba třetího kotle ve spalovně městské společnosti SAKO. Zastupitelé na mimořádném zastupitelstvu odhlasovali, že miliardovou zakázku pozastaví. Zda se jednalo o správný krok, nebo promarněnou příležitost, jsme se zástupců Brna zeptali v pravidelné rubrice Drbny Politická Korida.

Brno pohřbilo miliardovou zakázku na stavbu kotle. Návrh protlačili v tajném hlasování

Třetí kotel v brněnské spalovně zatím nevznikne. Brněnští zastupitelé v tajném hlasování rozhodli o zastavení projektu. Projekt na stavbu ve spalovně městské firmy SAKO je třeba znovu přepracovat, schválilo 32 z 38 zastupitelů. Hlasování se...

Otázka adresovaná městským zastupitelům zněla následovně: Je podle vašeho názoru správné, že Brno pozastavilo projekt výstavby třetího kotle? 

(Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení)


Tomáš Skřička (SPD)

Ohledně tohoto projektu je tolik kontroverzí, nejasností a nezodpovězených otázek, že není pochyb, že:

– odpad se zčásti spalovat musí, nejprve se ale musí třídit a recyklovat

– musí existovat komplexní energetická koncepce města Brna, beroucí v úvahu energii jadernou, u uhlovodíků, z odpadů, solární i další

– politika se mění fyzikální zákony ne 

– nesmí jít proti sobě brněnské firmy Teplárny a SAKO

– jednat, jednat, jednat !!!!!


Marek Lahoda (Piráti) 

Ne, je to velmi špatné rozhodnutí, které Brňákům zdraží teplo. Brno projekt chystalo 7 let, úspěšně prošel hodnocením vlivu na životní prostředí EIA, získal stavební povolení, dotaci z eurofondů 2,8 mld. Kč a úvěr od Evropské investiční banky. Po složitém a dlouhém procesu byl letos již také vybrán zhotovitel. O skutečných důvodech, proč vedení města z ničeho nic otočilo a rozhodlo se kotel pohřbít, tak můžeme jen spekulovat.

Navíc tak koalice ODS-ANO s ČSSD učinila v tajném hlasování! Naposledy se takto hlasovalo před 17 lety o směně Jalty, která byla pro město také nevýhodná. Policie pak právě kvůli tajnému hlasování nemohla určit viníka této kauzy. A i nyní dle analýz PwC mohla tímto rozhodnutím vzniknout městu škoda až 2 miliardy Kč.

Koalice tvrdí, že musíme víc recyklovat a přejít na cirkulární ekonomiku. Souhlasím. Dosud však neřekli JAK toho dosáhnou. V roce 2030 bude konec skládkování a 2035 dožijí stávající kotle. Co pak bude s odpadem z Brna a Jihomoravského kraje?


Markéta Vaňková (ODS+TOP 09)

Složením slibu zastupitele jsme se zavázali, že budeme jednat v zájmu Brna a jeho občanů, což děláme. Nerecyklovatelný směsný komunální odpad se u nás totiž neskládkuje, ale spaluje a využívá se pro výrobu elektřiny a tepla. Městská společnost SAKO Brno má 2 funkční kotle, které dokážou zpracovat odpad z Brna a Jihomoravského kraje až do roku 2035.

Není tedy důvod, proč bychom měli každoročně z několika krajů přivézt do Brna navíc dalších 132 000 tun odpadu, jehož spálení vyprodukuje 120 000 tun CO2, zvláště když se město zavázalo ke snížení emisí CO2 do roku 2030 nejméně o 40 %. (A to ještě spalování komunálního odpadu na rozdíl třeba od zemního plynu nebo štěpky znamená další škodlivé látky v ovzduší.)

Odpad nepatří na skládky a nejlépe ani do kotle. Musíme se zaměřit na to, aby ho vznikalo co nejméně a aby se opětovně využíval a recykloval. Je proto v zájmu Brna a Brňanů, že jsme projekt třetího kotle ve stávající podobě zastavili a projde, stejně jako celé nakládání s odpady, revizí.


Jaroslav Suchý (KDU-ČSL+STAN) 

Ne. Je to krok proti Brňanům a proti životnímu prostředí, kvůli kterému nám hrozí zdražení tepla, poplatku za svoz odpadů a větší závislost na plynu. Projekt se připravoval sedm let, byl vybrán dodavatel a z evropských fondů bylo zajištěno financování 2,8 miliardy korun. Vše prostě bylo připraveno. Třetí kotel měl přispět k výrazným úsporám energie.

Oproti stávajícímu stavu mělo přibýt do sítě 90 tisíc MWh/rok, čímž by se snížila spotřeba neobnovitelných zdrojů až o 26 %. Projekt počítá s úsporami až 50 % emisí CO2. Kapacita současných starých kotlů je téměř naplněna a při blížící se opravě nebudeme mít kde odpad spalovat.

Navíc v roce 2030 ještě začne platit zákaz skládkování. Třetí kotel by v tomto ohledu Brnu poskytl značnou rezervu a ekologické řešení. Potopení této investice je naprosto nelogické a ještě více otazníků vyvstává z toho, jakým způsobem se to stalo - tajným hlasováním, na které jsme jako Lidovci opustili sál, abychom se tohoto mlžení neúčastnili.


Jana Drápalová (Zelení+Žít Brno)

Zastavení modernizace spalovny je špatné a neudržitelné rozhodnutí. Třetí kotel pro energetické využívání odpadu společně se štěpkou zvyšuje energetickou bezpečnost Brna a  nezávislost na fosilním plynu z rizikových oblastí. Navýšení cen tepla pro Brňany o více jak 150% vyvolané energetickou krizí se stále ještě nevrátilo na předválečnou úroveň. Třetí kotel bude ceny tepla pro Brno dlouhodobě stabilizovat. 

V roce 2030 končí skládkování. Zelení podporují všechny možnosti třídění a materiálového využití odpadů. Brno musí zvýšit kapacity pro třídění, kontejnery jsou často přeplněné. Rozvoj reuse center, prosazený v Brně právě zelenými, nyní stagnuje. 
Vždy ale zůstane nemalá část odpadu, která materiálově využít nepůjde. Energetické využití je jediné možné. 

Odmítnutí dotace a třetího kotle nebylo podloženo věrohodnými argumenty. Schválením tajného hlasování o takovém projektu ukázali hlasující zastupitelé, že nemají odvahu přijmout za svoje rozhodnutí odpovědnost. 


René Čený (ANO)

Ano, z našeho pohledu jde o správné řešení. Společným úkolem vedení statutárního města Brna a vedení městské společnosti SAKO Brno je likvidace a spalování odpadu produkovaného Brňany na území města a v jeho blízkém okolí. V našem hnutí nevidíme důvod, proč bychom měli do Brna vozit navíc dalších 132 000 tun odpadu z jiných regionů, abychom naplnili kapacitu plánovaného třetího kotle. 

Tento svoz by neúměrně naše město zatížil, a to jak z ekologického, tak z dopravního hlediska. Odmítáme v Brně zvyšovat emisní zatížení, jež by vznikalo jak při samotném spalování odpadu, tak z výfukových plynů vozů, které by odpad do Brna dovážely.

Přítomnost dalších nákladních automobilů by navíc zkomplikovala dopravu nejen v severní části města, kam se odpad sváží, což je logicky rovněž něco, co si ani my, ani občané nepřejeme.


Zástupce ČSSD nedodal odpověď do termínu uzávěrky nebo nevyužil možnost se k tématu vyjádřit. Koalici Brna tvoří ODS+TOP 09, ANO, KDU-ČSL+STAN a ČSSD (pozn. redakce).

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SAKO Brno

Štítky Kotel, Spalovna, Brno, Zastupitelstvo, Politická korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

a pí Vaňková dělá něco pro dobro brňáků??? a co ? ta si hledí jen svého dobra a peněz-feťačka a bytová mafiánka

Středa, 25. října 2023, 11:53Odpovědět

Zástupce Brna rozhádal miliardový kotel pro spalovnu. Bojí se zdražení tepla i tun odpadků  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.