Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pavel splňuje očekávání a nehraje mocenské hry, říká politolog z Brna

Prvních sto dní prezidenta Petra Pavla ve funkci naplnilo očekávání, uvedl politolog Lubomír Kopeček. Může to sice vypadat až nudně, ale po zkušenosti s předešlým prezidentem Milošem Zemanem je podle Kopečka velkým pozitivem to, že nová hlava státu nehraje mocenské hry a chová se tak, jak slibovala v kampani.

Kopeček působí na Masarykově univerzitě a v Národním institutu SYRI, který hodnocení Pavlova prezidentství zveřejnil. Pavel podle politologa intenzivním cestováním do regionů uspokojuje veřejnou poptávku a současně zvyšuje svou popularitu. Aktivity vybočující z konvenčního vnímání hlavy státu, jako byla cesta na motorce do Bavorska, jsou odlišného typu než ty, kterým se věnoval jeho předchůdce.

„Dají se číst jako promyšlená PR akce, která podporuje prezidentovu image. Lehce kuriózní je v této souvislosti kritika bývalého prezidenta Václava Klause, který cestu na motorce onálepkoval jako frajeřinu," uvedl Kopeček. Klaus totiž v prvních letech svého prezidentství třeba řídil kombajn při dožínkách, což dávalo logiku v rámci budování obrazu konzervativního prezidenta.

Pavel v kampani sliboval střídmost v domácí politice. Přestože si od vlády udržuje odstup, nedalo se podle Kopečka očekávat, že bude pokračovat ve stopách Zemana a chovat se jako opoziční prezident, který si až "s carským apetitem" užívá možností svého úřadu. „Očekávatelně tak okamžitě po inauguraci jmenoval nového ministra životního prostředí Petra Hladíka. O něco později pak nekomplikoval ani další vládní změny v čele ministerstev školství a pro evropské záležitosti. Kontrastuje to s chováním jeho předchůdce na Pražském hradě, který vládní výměny v minulosti často protahoval, mnohdy s velkou chutí kandidáty na ministry kádroval, a dokonce někdy jejich jmenování ústavně velmi sporně blokoval," uvedl Kopeček.

Pavel zatím také nevetoval žádný zákon, ani změnu valorizace důchodů. Hlava státu sice uvedla, že by bylo dobré, aby zákon posoudil Ústavní soud, ale veto nepoužila. „Faktem je, že prezidentův postup tady trochu připomíná klasické úsloví o nažraném vlkovi a celé koze, což zjevně motivovala snaha udržet si odstup od tohoto nepopulárního kroku," uvedl Kopeček.

Očekávatelně se Pavel podle odborníka projevuje i v zahraniční politice, kde dominuje téma války na Ukrajině. Mezi prezidentovými kroky a vládní linií není viditelný nesoulad, což býval častý problém české zahraniční politiky. Do kategorie naplněných očekávání se podle Kopečka dá zařadit i jmenování ústavních soudců. Debata o první trojici navržených byla sice intenzivní, ale nakonec je Senát schválil poměrně jednoznačně.

Pavel byl zvolen prezidentem na konci ledna, když ve druhém kole přímé volby porazil bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Slib složil 9. března. Briefing k prvním 100 dnům v úřadu svolal Pavel na čtvrtek

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Petr Pavel

Štítky Brno, SYRI, Pavel, Politologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

a co udělal pro své voliče za těch 100 dní ? Odepsal sirotky, invalidy, důchodce...z hradu si udělal cestovní kancelář...to není prezident pro ty co ho volili

Pondělí, 19. června 2023, 09:38Odpovědět

Jan Ritter

Prvních 100 dnů prezidenta hodnotím jako skvělé a úspěšné

Středa, 14. června 2023, 21:33Odpovědět

Pavel splňuje očekávání a nehraje mocenské hry, říká politolog z Brna  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.