Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Chceme širokou koalici, hlásí primátorka Brna. Lidovci ani Piráti se ale na nabídku netváří

Ani po třech týdnech od voleb není jasné, kdo se ujme vlády nad největším moravským městem. Primátorka a lídryně vítězné koalice ODS a TOP 09 Markéta Vaňková se kloní k variantě široké koalice. Návrh se ale nesetkal s přílišným pochopením u lidovců, s nimiž nespokojenost sdíleli také Piráti.

Brněnská primátorka Vaňková předstoupila po čtvrtečním jednání se čtyřmi politickými stranami před novináře s tím, že jako nejlepší řešení se jí jeví utvoření široké koalice. O vedení Brna by se podělilo i druhé ANO, KDU-ČSL se Starosty, Piráti a ČSSD. 

Čekají nás náročné čtyři roky. Čelíme už nyní mnoha výzvám, jako je energetická krize, zvyšující se inflace nebo covid. Očekávám, že následující čtyři roky budou podobné. Dospěla jsem proto k závěru, že v této nelehké a složité době je nejlepší, aby Brno vedla co nejširší koalice,“ zdůvodnila současná primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Podle idey Vaňkové by znovu stála v čele města a věnovala se kultuře. Chce totiž, aby se dokončil projekt Janáčkova kulturního centra. Dále předpokládá, že ODS a TOP kandidující pod hlavičkou SPOLEČNĚ získají post náměstka a resort dopravy, zdravotnictví, sportu a sociální péče. Zároveň se počítá se vznikem úřadu pro energetiku, jemuž má šéfovat současný náměstek Robert Kerndl (ODS).

Pokud nastane scénář navrhovaný primátorkou, připadne hnutí ANO pozice prvního náměstka a získají post radního pro územní plánování, bydlení či marketing. Lidovci a Starostové dostali možnost vést školství, životní prostředí a rodinnou politiku. Pirátům nabídli občanští demokraté oblast participace a strategického rozvoje. ČSSD má přislíbenou oblast majetku. 

Neuspokojení lidovci a Piráti 

Všichni lídři politických stran byli podle svých slov z nápadu primátorky překvapení, ale předem jej nezavrhovali Jednička ANO René Černý potvrdil, že návrh probere se členy strany. Sdělil ale, že ANO chce být součástí vedení města. Působil ale spokojeně, stejně jako lídr sociálních demokratů Jiří Oliva, kterému se zamlouvá, že by se stal šéfem majetkového odboru. 

Naopak viditelně neuspokojení byli lidovci. Z jednání odešel vyjednávací tým jako první, aniž by ztratil slovo s přítomnými novináři. Následně před tisk předstoupil, až po všech ostatních, lídr kandidátky a nový ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Chceme jasné, kompaktní a silné vedení Brna. To je na platformě stávajícího vládního půdorysu. Je logické, aby stát, kraj a vedení Brna mělo stejné vedení. Chystáme se proto vyvolat další jednání a diskuze,“ řekl současný první náměstek, který nevyloučil, že zkusí obejít vítěze voleb. Zároveň nepřímo sdělil, že nabídku primátorky křesťanští demokraté a Starostové nepřijmou. 

Zklamaní sršelo i ze čtvrtých Pirátů. Marek Lahoda řekl, že čekali od primátorky lepší nabídku. „Chtěli jsme resort dopravy, abychom ji posunuli do 21. století. ODS nám řekla, že má pana Kratochvíla a své lidi,“ sdělil Lahoda. 

Jasno bude v pondělí 

O tom, jaký bude další scénář povolebního vyjednávání, se ukáže v pondělí ráno. Všechny zapojené strany mají do pondělí deváté hodiny čas na rozmyšlenou. Pokud lidovci a Piráti na koalici nekývnou, vzniklo by pravděpodobně vedení ve formaci ODS+TOP09, ANO a ČSSD, která by měla pohodlnou většinu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková, Michal Šťastný

Štítky Brno, koalice, Volby, Vyjednání, ODS, Česká pirátská strana, Markéta Vaňková, ANO 2011, TOP 09, KDU-ČSL, ČSSD, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

paní primátorka nemá ani na to jednat s lidmi co ji volili, pro Brno za předchozí léta neudělala nic-viz mezinárodní ostuda 200 výročí Mendela-jeďte se podívat mna Mendlovo nám.-nikdo tam nedělá, nikomu z radních to nevadí, hlavně že mají korýtko

Pátek, 14. října 2022, 11:11Odpovědět

Chceme širokou koalici, hlásí primátorka Brna. Lidovci ani Piráti se ale na nabídku netváří  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.