Počasí dnes32 °C, zítra27 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Obviněnému Bradáčovi odebrali kvůli kauze s brněnskými byty funkce

Vazbu uvalil minulý týden soud na zastupitele městské části Brno-střed Otakara Bradáče. Podle policistů je politik součástí brněnské "bytové mafie", již odhalila velká razie. Obviněným se dnes zabývali i radní, kteří rozhodli o jeho odvolání z některých funkcí.

Obcházení pravidel a přidělování bytů rodině i známým, podivné směny nebo podnájmy. Na organizované trestné činnosti na Brně-střed se podle policistů podílelo osm lidí včetně vlivného člena ODS Bradáče. Právě zastupitele městské části poslal Městský soud v Brně do vazby. U dalších desítek osob provedla policie domovní prohlídky.

Dosluhující rada Brna-střed dnes zbavila Bradáče postavení předsedy bytové, majetkové a dislokační komise. „Je naprosto zřejmé, že se jedná o velmi závažné provinění, na které budeme adekvátně reagovat a vyvodíme z něj důsledky. Ať už systémovými změnami při přidělování bytů nebo posílením kontrolní činnosti,“ řekl ke kauze starosta Brna-střed Vojtěch Mencl, který je stejně jako obviněný členem ODS.

Desítky domovních prohlídek a výslechy třicítky osob následovaly po razii, která v úterý překvapila Brno. Policisté zadrželi osm lidí, kteří jsou obvinění kvůli podezřelému přidělování městských bytů. Dva skončili ve vazbě, zbylí na svobodě.

Radní zároveň odstartovali audit, jenž se bude pochybným přidělováním bytů zabývat. Obviněnými v případu jsou kromě Bradáče také zastupitel hnutí ANO v Brně-Černovicích Radim Suchánek, který pracuje na Správě nemovitostí Brna-středu, jednatel brněnské realitní kanceláře PJ Reality Zdeněk Červinka, jeho společnice Eva Vágnerová a dále Kateřina Pospíšilová, Jiří Povolný, Ludvík Kraus a Marek Horvath, kteří jsou spjati s brněnským realitním trhem.

Bradáč nekomunikuje

Vítězem nedávných komunálních voleb se v městské části Brno-střed stala koalice ODS a TOP 09. Bradáč se má v novém vedení stát zastupitelem. Situaci ohledně členství Bradáče v ODS a jeho případného mandátu začne strana řešit, pokud se k věci politik sám nevyjádří.

Podle náměstka primátorky Roberta Kerndla (ODS) nekomunikuje zatím obviněný s nikým ze strany. „Předpokládáme, že se pan Bradáč k situaci vyjádří prostřednictvím svého právního zástupce,“ řekl dnes Drbně Kerndl s tím, že informace o případu má občanská demokracie jen z médií. 

Více chce o věci zjistit také radnice Brna-střed. „Chceme vědět, zda je v probíhajícím trestním řízení městská část Brno-střed vedena jako poškozená a zda byla vyšetřovaným jednáním obviněných městské části způsobena škoda, případně v jakém rozsahu a z jakého titulu," uvedla mluvčí Brna-střed Kateřina Dobešová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Pařízková, archiv ODS

Štítky policie, obvinění, soud, byty, Otakar Bradáč, městská část, Brno-střed, ODS, Městský soud v Brně, Robert Kerndl, Vojtěch Mencl, Kateřina Pospíšilová, ANO 2011, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obviněnému Bradáčovi odebrali kvůli kauze s brněnskými byty funkce  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.