Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Česko v sobotu poprvé od začátku ruské invaze neudělilo běžencům žádné vízum

Česko v sobotu neudělilo uprchlíkům z Ukrajiny žádné vízum dočasné ochrany. Zástupci ministerstva vnitra na dotaz uvedli, že je to poprvé od únorového začátku ruské invaze. V pátek víza získalo 803 běženců, asi o 20 víc než před týdnem. Celkem už víza dostalo 407 528 uprchlíků. Vyplývá to z údajů, které na twitteru zveřejnilo ministerstvo vnitra.

Adam Rözler z ministerstva vnitra řekl, že je to poprvé od konce února, co Česko za den neudělilo ani jedno vízum dočasné ochrany. Připomněl, že počty vydaných víz o víkendových dnech byly už v minulých týdnech poměrně nízké a dosahovaly jen nízkých desítek.

Dočasná víza umožňují jejich držitelům pobývat v Česku až rok a otevírají jim přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce. Na zdravotní pojištění mají běženci nárok nejvýše 150 dnů od udělení víza.

Cizinecké policii se od počátku války nahlásilo 401 710 lidí, v sobotu jich bylo 1245. Na policii nemusí hlásit pobyt děti mladší 15 let, kterých je mezi běženci podle statistik ministerstva asi třetina. Podle vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) z minulého týdne ale z dat ze zápisů do škol plyne, že v zemi je méně než 300 tisíc Ukrajinců. Někteří se totiž vrací zpět na Ukrajinu nebo odchází do jiných zemí. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, migrace, správa, boje, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky, Twitter, Cizinecká policie, Vít Rakušan, Starostové a nezávislí, invaze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

IVAN FILIPEC

Zajímalo by mne, zda lidé z UK jsou z oblasti východu kde se bojuje nebo z oblasti západu. Podle značek aut jsou většinou z oblasti u západni hraniNebo kteří zneužili situace a vstoupili sem legálně, kdy za normálních okolnosti by nedostali vízum. Pokud jsem zažil, tak se chovají arogantně, znečišťují okolí, jsou vybíraví k bydlení, nelíbí se jim strava, kterou dostávají zdarma. Mají luxusní auta v cenách okolo milionu. Měli všichni skončit v táboře pro utečence, být důkladně prolustrováni, abychom se nedivili, co jsme sem pustili. Jestli to jsou slušní lidé, nebo nějaká SVOLOČ, jak se vyjadřuji jejich krajané, kteří tady bydli už léta a i ti, kteří sem utekli před masakry na Majdanu a Oděse.

Pondělí, 8. srpna 2022, 10:27Odpovědět

Česko v sobotu poprvé od začátku ruské invaze neudělilo běžencům žádné vízum  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.