Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chceme být na bedně, touží před existenčními volbami sociální demokraté v Brně

S ambicí být po zářijových komunálních volbách na medailových příčkách vstupují do volebního boje brněnští sociální demokraté. Tradiční levicová strana touží získat zpět voličskou podporu, k níž ji mají dovést starostové městských částí, tematika bydlení i nová značka.

Pod novým názvem ČSSD Vaši starostové se uchází politická strana o přízeň brněnských voličů. Lídrem je současný náměstek primátorky Jiří Oliva, který v předvolebních propagačních materiálech stojí podobně jako další kandidáti u cihlové zdi. Ta má symbolizovat ústřední téma partaje, dostupné bydlení. S trochou nadsázky lze symbol zdi vidět i tak, že sociální demokraté nemají už kam couvnout. Po podzimním volebním debaklu, kdy vypadla z dolní komory parlamentu, visí nad socialisty pomyslný Damoklův meč. I proto nutně touží po úspěchu ve své dříve tradiční voličské baště. 

Pro sociální demokracii jde o naprosto klíčové volby. Po poslaneckých volbách padla na dno, jestli se z něj odrazíme ukážou komunálky,“ hlásí jednička kandidátky Jiří Oliva. 

Chtějí medaili 

Sociální demokraté při posledních volbách získali v největším moravském městě něco málo šest procent hlasů. Přitom ještě v roce 2010 získali přes třicet procent hlasů. Propad mají zastavit a přiblížit socialisty až k dvoucifernému volebnímu výsledku dlouholetí starostové brněnských městských část. Dvojkou na kandidátce je třeba šéf bystrcké radnice Tomáš Kratochvíl, na třetím místě řečkovický Marek Viskot či kohoutovická stálice Petr Šafařík

Když to řeknu sportovní terminologií, chceme být na bedně, což jsou první tři místa,“ sděluje odhodlaně volební cíl Kratochvíl. 

Koalici nechtěli

ČSSD je jednou z mála stran, která do brněnských komunálek vstoupí samostatně. Ostatní političtí soupeři se spojili do koalic. Lidovci si plácli Starosty, ODS pro změnu s TOP 09. Další svazek uzavřeli komunisté se Slušnými lidmi a zemanovci, Zelení s Žít Brno nebo Brno plus se Svobodnými. Brněnští sociální demokraté se nespojili. Na rozdíl třeba od Znojma, kde kandidují s komunisty. 

Žádné oficiální rozhovory se neuskutečnily. O možnost jsme se bavili pouze neformálně. Chápu, že koalice jsou dnes moderní, ale my jdeme do voleb samostatně a s tím nejlepším, co v Brně máme,“ hlásí Oliva. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, ČSSD, volby, Komunální, sociální demokracie, Jiří Oliva, Tomáš Kratochvíl, Petr Šafařík, ODS, TOP 09, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chceme být na bedně, touží před existenčními volbami sociální demokraté v Brně  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.